(BIIPMAG): Det er ikke alltid like lett å vite om p-pillene du bruker er 100 prosent sikre.

Ofte stilt
Les spørsmålene som de fleste kvinner stiller seg selv om temaet prevensjon:

Hvis jeg har sex, men hverken bruker kondom eller p-piller, hvor stor er sjansen for å bli gravid?

Svar: Det er omtrent 20 prosent sjanse for å bli gravid, men sjansen blir større hvis man fortsetter med ubeskyttet sex.

Hva kan jeg gjøre hvis kondomet sprakk i løpet av samleiet?

Svar: I slike situasjoner hjelper en angrepille. Den kan tas opp mot fem dager etter samleiet, men er mest effektiv innen 72 timer.

Er hormonbaserte p-piller sikrere enn vanlige p-piller?

Svar: Ja, doseringen er lavere og mye mer presis i denne p-pillen. Likevel medbringer den risikoen for hjerteinfarkt og blodpropp, og røyking øker risikoen enda mer.

Er det sikkert å ta p-piller som kun gir deg mensen få ganger i året?

Svar: Inntil videre har det ikke blitt oppdaget noen negative sider ved å ha få menstruasjonsperioder. Det har ikke blitt gjennomført noen undersøkelser over lengre tid om hvorvidt slike p-piller kan øke risikoen for blodpropp eller hjerteinfarkt.

Har p-pillen flere egenskaper enn kun å beskytte mot graviditet?

Svar: Ja, forskning viser at kvinner som går på pillen har lavere risiko for å utvikle kreft i livmoren. I tillegg kan pillen hjelpe kvinner med ekstreme blødninger, PMS, menstruasjonskramper og forhindre kviseutbrudd.

Hva slags form for beskyttelse fungerer best?

Svar: P-pillen er nok den beste beskyttelsen for kvinner, spesielt for unge kvinner. De er enkle å innta og ved regelmessig bruk gir de en effektiv og høy beskyttelse. I tillegg har de veldig få bivirkninger. Mange velger å bruke p-sprøyten som beskytter minst like bra som pillen, men studier viser at den medbringer langt flere bivirkninger: vektøkning, humørsvinger, depresjon og brun utflod er noen av dem.

Finnes det en bestemt alder for når jenter burde begynne å bruke prevensjonsmidler?

Svar: Det finnes ikke noe som heter at man er for ung for prevensjon. Hvis en jente kan bli gravid og hun har sex, da er hun gammel nok til å bruke prevensjon. Å hindre en jente med å ta prevensjonsmidler vil ikke stoppe henne med å ha sex.

Hvorfor gir noen p-piller kviseutbrudd, mens andre gjør huden glattere?

Svar: Noen p-piller har flere av det mannlige kjønnshormonet androgen, egenskaper som kan forårsake kviser, mens andre piller ikke inneholder dette.

Kan jeg bli gravid selv om partneren trekker seg ut før han får orgasme?

Svar: Ja! Partneren kan alltid utløse sæd gjennom sex, så det å tro at man ikke kan bli gravid fordi han ikke fikk orgasme inne i deg er ikke en metode for beskyttelse.

Kilde:(health.com)

Siste fra BiipMag. no: Gå til forsiden her!