(SIDE2:) - Det er svært dårlig kondombruk blant ungdom. Trenger ikke si mer, sier sexologisk rådgiver Berit Håvold, og helsesøster ved Gerhard Schønings vgs. i Trondheim.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Ifølge tall fra RFSU som ble sluppet tidligere i år, viser det seg at 22 prosent svarer at de har hatt kjønnssykdom en eller annen gang. Det er det høyeste tallet i Norden. 77 prosent av Norges befolkning over 15 år har hatt ubeskyttet sex minst en gang. Tallet er også høyest i Norden. En av fire nordmenn dropper kondom fordi de stoler på at partneren ikke har kjønnssykdom.

Fredag markeres verdens prevensjonsdag. Årets motto er «Prevensjon: Det er ditt liv, det er ditt ansvar». Da rettes søkelyset mot seksuell helse i aldersgruppen 15-19 år. Vi ligger ikke bare på topp når det gjelder seksuelt overførbare sykdommer, vi er også generelt slappe på prevensjonsbruk.

Debuterer i tenårene
Håvold mener det er viktig at fokuset rettes mot alderstrinnet 15 år og oppover.

- I denne alderen debuterer en stor andel ungdommer seksuelt i Norge. Derfor er det av stor betydning at de kan noe om prevensjon for å forebygge uønsket graviditeter og seksuelt overførbare infeksjoner, sier hun til Side2.

Helsesøsteren mener mange dropper prevensjonen fordi den ikke er lett nok tilgjengelig.

- Da er det lett å gi blaffen!

Se videovinneren
I forbindelse med markeringen av verdens prevensjonsdag her hjemme, er det blitt holdt en konkurranse for tenåringer i alderen 15-19 år. Temaet har vært «prevensjonsøyeblikket» - hvordan gjøre prevensjon til en naturlig del av et hett øyeblikk? Deltakerne skulle bruke kreative uttrykk, og ty til for eksempel film, skrive eller tegne for å finne den beste løsningen. I klassen grupper var det elever fra Elvebakken skole i Oslo som stakk av med seieren.

Her kan du se 1.plassen, «Midt i trynet»:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Mange klamydiatilfeller
Håvold mener det er flere tiltak som må til for å øke bevisstheten rundt prevensjon:

- Bedre undervisning i faget om seksualitet på både ungdomsskole og videregående. Det kan gjøre ungdom mer bevisste på prevensjonsbruk. Vi som er helsepersonell som arbeider med ungdom bør bruke alle muligheter til å bevisstgjøre ungdom i prevensjonsbruk. Ikke med pekefinger, men på en direkte måte.

Klamydia er i dag den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge. Den er vanskelig å oppdage, da infeksjonen ikke gir symptomer i 60-80 prosent av tilfellene. Over 23.000 nordmenn ble smittet av klamydia i 2009. Sju av ti som fikk diagnostisert klamydia var under 25 år, og 62 prosent av de diagnostiserte var kvinner, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Det er altfor mange som blir smittet med klamydia i Norge i dag. Jeg tror at noe av grunnen handler om at mange jenter går på p-piller og da tenker de (både gutter og jenter)sikkert at da slipper vi unna graviditet og så tenker en ikke på SOI (seksuelt overførbare infeksjoner), mener Håvold.

Infeksjonen kan enkelt behandles med en engangsdose med antibiotika. Test og behandling er gratis i Norge. Bruk av kondom beskytter mot smitte av klamydia.