I årevis har spesielt USA anklaget Russland for å påvirke valgresultatet, uten at Russland har erkjent å ha øvet påvirkning på demokratiske prosesser i USA.

Nå har Vladimir Putins nære støttespiller, Jevgenij Viktorovitsj Prigozjin, tatt bladet fra munnen. Prigozjin er den samme oligarken som styrer Wagner-gruppen – en privat militær gruppe som er satt inn i krigen i Ukraina.

I forbindelse med Ukraina-krigen har Prigozjin utmerket seg som en av dem som har kritisert Putins strategier på slagmarken. Han har også blitt nevnt som en av Putins mulige etterfølgere.

Les også: Ser ny trend: – Nevnes som en som kan utfordre Putin

Dette sa han

På spørsmål fra journalister om Russland potensielt kan blande seg inn i det amerikanske kongressvalget, svarte Prigozjin:

– Jeg vil svare deg veldig subtilt og delikat, og jeg beklager, jeg vil tillate en viss tvetydighet. Mine herrer, vi blandet oss inn, vi blander oss og vi vil blande oss.

Prigozjin sa at Russland vil blande seg «forsiktig, presist, kirurgisk og på vår egen måte, slik vi vet hvordan. Under våre nøyaktige operasjoner vil vi fjerne både nyrer og leveren på en gang». Hans uttalelser blir gjengitt av blant andre CNN, Business Insider og The Guardian.

Omtrent samtidig med uttalelsen har russiske «Folkets CyberArmy» sendt ut en melding på Twitter, der de skriver at «enhver russisk hacker-gruppe med respekt for seg selv, bør påvirke det amerikanske valget».

Knyttet til hacking

Amerikanske myndigheter har i flere år knyttet Prigozjin til hacker-virksomhet rettet mot USA. Da Robert Mueller presenterte sin etterforskning av 2016-valget, der Donald Trump ble valgt til president, var Prigozjin en av dem som ble siktet for konspirasjon, skriver CNN.

Fra 2019: Mueller har levert sluttrapport fra Russland-granskingen og Robert Muellers storjury sikter 13 russere for innblanding i valget i USA

Nettavisen-kommentator Vibeke Knoop Rachline skrev i mars om et russisk forsøk, signert Prigozjin, på å påvirke det franske valget.

Les saken: Russland stemmer fransk

Prigozjin har ingen offisiell rolle i det russiske regimet, men hans virksomheter leverer en rekke tjenester til det offentlige – fra skolemat til resultater på slagmarken i Ukraina. Wagner-gruppen kjemper i Bakhmut-området, som er et av de få områdene der russiske styrker har hatt fremgang.

Les også: «Putins kokk» innrømmer: – Står bak Wagner-gruppen

USA har sanksjonert Prigozjin for å finansiere en russisk trollgruppe med navn «Internet Research Agency», som har blitt anklaget for å påvirke flere USA-valg.