(SIDE2): Britiske prins Harry ankom mandag kveld Longyearbyen, og tirsdag fikk han testet langrennsskiene og annet utstyr som Nordpolekspedisjonen «Walking With the Wounded» benytter på sin ferd fra Sibir mot Nordpolen.

Ekspedisjonsdeltakerne er fire krigsskadde britiske soldater, som i likhet med prins Harry (26) har deltatt i krigshandlinger i Afghanistan. Den britiske prinsen er beskytter av ekspedisjonen og deltar denne uken i de siste forberedelsene på Svalbard, før ekspedisjonsdeltagerne fredag 1. april reiser opp til polisen.

Langrennsdebutant
Prins Harry skal i løpet av de neste dagene blant annet sove ute på isen, gå på ski, og trekke en 100 kilo tung slede etter seg, skriver avisen The Telegraph. Fredag flyr Harry sammen med resten av ekspedisjonsdeltakerne ut til startpunktet for den over 35 mil lange etappen til det geografiske polpunktet.

- Jeg har ikke trent like mye, og er langt fra like godt forberedt som de andre deltakerne, men er her for å gi dem min støtte, fortalte prinsen, som tirsdag fikk testet langrensski for aller første gang.

Venter minus 40
Målet for ekspedisjonen er å samle inn to millioner pund for å kunne hjelpe andre soldater som er blitt skadet i Afghanistan. Ekspedisjonen ledes av norske Inge Solheim. Krigsveteranene som deltar, er kaptein Martin Hewitt (30), kaptein Guy Disney (28), sersjant Steve Young (28), alle fra Storbritannia, samt menig Jaco Van Gass (24) fra Sør-Afrika.

Under tirsdagens forberedelser opplevde ekspedisjonsdeltakerne temperaturer ned mot minus 25 grader – ifølge Solheim en mild dag. Det er ventet at temperaturene kan komme ned mot minus 35-40 i løpet av polferden.