Gå til sidens hovedinnhold

- Prinsen svever mellom liv og død

Fortsatt kritisk for nederlandsk prins Johan Friso (43).

(SIDE2): Tilstanden til dronning Beatrix` nest eldste sønn er fortsatt kritisk og legene ved universitetssykehuset i Innsbrück jobber på spreng for å redde livet hans, skriver den nederlandske avisen Kronen.

Rolig natt
Prins Friso ble tatt av et snøskred i området Litzen-Zugertobel, ikke langt fra skistedet Lech am Arlberg i Østerrike fredag formiddag. I om lag 20 minutter lå han begravd i snømassen etter at han kjørte off-piste. Legene kom raskt til stedet og fikk gjenopplivet prinsen, før han deretter ble brakt til sykehus med helikopter og innlagt på intensivavdelingen ved sykehuset.

Prinsen skal ha hatt en rolig natt, tilstanden er stabil, men fremdeles svært kritisk, ifølge nederlandske medier som gjengir tilstandsrapporten gitt av nederlandske myndigheter lørdag formiddag.

På sykehuset
Både dronning Beatrix (74) og prinsens kone, prinsesse Mabel (43), har vært hos ham på sykehuset siden fredag. Andre medlemmer av kongefamilien skal ha kommet til sykehuset i løpet av kvelden og natten.

- Hele Nederland har dyp medfølelse med kongefamilien, uttalte Nederlands statsminister Mark Rutte som var i kontakt med dronningen etter at ulykken ble kjent. Prinsen er også gudsønn av kong Harald, og den norske kongefamilien uttrykte sin medfølelse til pressen fredag kveld.

Dronningen og Mabel kom på sykehuset igjen lørdag formiddag, og det var tydelig at gårsdagens hendelse preget dem begge. Den nederlandske avisen skriver at kongefamilien er svært bekymret og redde for prinsen.

Avlyser fotografering
Alpebyen Lech har vært et yndet vinterferiested for den nederlandske kongefamilien i en årrekke. Det var her de tre prinsene lærte seg å gå på ski i ung alder, og det er også hit prinse-familiene i dag tar med seg barna sine. Førstkommende mandag skulle den årlige vinterfotograferingen med kongefamilien finne sted for pressen, men den er nå avlyst, skriver nederlandske medier.

Det skal ha vært stor skredfare i området, men dette var noe den erfarne skiglade prinsen visste godt. Direktør i Ski Lech, Michael Manhart, sier til den nederlanske avisen at man ikke kan skylde på andre i dette tilfelle. Manhart uttrykker stor fortvilelse over beskjeden om at Friso fremdeles er i livsfare, men understreker at skredrisikoen var tilstede fredag.

- Å stå utenfor de designerte bakkene er en risiko man selv tar, og er opptil hver enkelt. Så ofte som prinsen har vært her i Lech, så var han godt klar over den faren, sier Manhart. Skredfaren ble satt til grad 4 fredag.

To barn
Prins Friso giftet seg med menneskerettsaktivisten Mabel Wisse Smit i 2004. Fordi hun var borgerlig ga han fra seg rettighetene til den nederlandske tronen.

Regjeringen hadde nektet å gi sin støtte til ekteskapet, fordi paret hadde gitt misvisende opplysninger om brudens tidligere forhold til en død gangster. Under nederlandsk lov må kongelige, som ønsker å overta tronen, motta tillatelse fra regjeringen og parlamentet for å gifte seg siden myndighetene vil bære ansvaret for deres handlinger.

Paret har to unge døtre, Luana (6) og Zaria (5).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken