Gå til sidens hovedinnhold

Prins Philip trapper ned

Innrømmer at alderen tynger.

(SIDE2): Prins Philip, hertugen av Edinburgh, fyller 90 år i juni, og innrømmer at han kjenner alderen tynge. Hittil har dronning Elizabeths ektemann ikke latt alderen sette begrensninger for aktivitetsnivået, men etter 90-årsdagen planlegger han å trappe litt ned på tempoet og engasjementet.

Philip ble nylig kåret til «Consort of the Year» («Årets (kongelige) ektemake») av utgiverne av et magasin for eldre – og ble invitert til å motta prisen under en «Oldie of the Year»-seremoni.

- Jeg setter pris på å bli invitert til utdelingen, men befinner meg dessverre ikke i London på det tidspunktet, skriver hertugen ifølge avisen The Telegraph i et brev til arrangørene.

- Hyggelig å bli husket
Han skriver videre at han opplever at «tiden går stadig fortere» og at fysikken ikke er den samme som tidligere, men legger humoristisk til:

- Det er hyggelig i det hele tatt å bli husket.

Brevet fra prins Philip vil bli lest opp under seremonien av en veteran, BBC-legenden Sir Terry Wogan, som i Norge særlig er kjent fordi han i en årrekke kommenterte Melodi Grand Prix-sendingene på sitt særegne, syrlige og sarkastiske vis.

Svært aktiv
En talskvinne for Buckingham Palace har uttalt at hertugen av Edinburgh er «åpenbart begeistret for å ha fått utmerkelsen». Hoffet understreker også at Philip fortsatt er svært aktiv tross sin høye alder.

Prins Philip begynte tidlig på 1970-tallet å kjøre hestespann, og har fortsatt med denne hobbyen til tross for at han har pådratt seg flere småskader under kjøring de senere årene. I juni i fjor gjennomgikk han en mindre operasjon i håndleddet, på grunn av plager forårsaket av karpaltunnelsyndrom.

Hertugen av Edinburgh feirer sin 90-årsdag 10. juni, og har varslet at han etter dette vil trappe ned aktiviteten, og kutte ut engasjementet i 12-15 organisasjoner. Philip vil imidlertid fortsatt være involvert i over 800 ulike organisasjoner. I fjor deltok han ved over 350 offentlige arrangementer, mange av dem sammen med dronning Elizabeth, som han har vært gift med siden 1947.

Skarp tunge
Philip er også kjent for sin skarpe tunge, og har en rekke ganger havnet på avisforsidene med sine og lite gjennomtenkte replikker, noen ganger på kanten til det rasistiske.

- Den ser ut som det kunne vært satt sammen av en inder, sa han en gang han ble vist et gammeldags sikringsskap.

Da han hilste på en skotsk sjåførlærer, smalt han til med replikken: - Hvordan klarer dere å holde folk edru lenge nok til å få dem gjennom førerprøven?

Eller som den gang han besøkte Manchester og hilste på en 13-årig skoleelev, som fortalte at han ønsket å reise med en romrakett.

- Du må slanke deg hvis du skal få plass i en rakett, repliserte prinsen.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken