Gå til sidens hovedinnhold

Tysk prins vil slippe løs europeisk bison

Dronning Margrethes svoger vil gjeninnføre utdødd art i Vest-Europa.

(SIDE2): I 1927 ble verdens siste viltlevende europeiske bison (visent) drept i Vest-Kaukasus. På det tidspunktet fantes kun 54 visenter i en rekke dyrehager rundt om i verden, men siden har det vært drevet et stort avlsarbeid, særlig i Polen, for å bevare arten.

I dag finnes det ifølge Wikipedia om lag 3 000 visenter igjen i verden, i naturreservater i Polen (Bialowiezaskogen), Hviterussland, Russland (Vest-Kaukasus) og Baltikum.

Eier store områder
Arten er fortsatt truet av utrydning, men nå er også dronning Margrethes tyske svoger, prins Richard of Sayn-Wittgenstein-Berleburg, på banen for å bevare Europas tyngste landdyr. Prins Richard skal etter planen sette ut en liten flokk visenter i sine skoger, melder nettstedet nrp.org.

Prins Richard er en av Tysklands største eiendomsbesittere, og eier et skogkledd område på over 12.000 hektar i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen.

For den 78-årige prinsen, som er gift med dronning Margrethes søster, prinsesse Benedikte, er utsettingen av en liten flokk med visenter - en okse, fem kuer og to kalver - oppfyllelsen av en gammel drøm.

Håper på turisme
Prins Richards naboer er imidlertid ikke like begeistret for hans planer om å slippe bisondyrene fri.

- Vi er skeptiske fordi vi ikke har fått nødvendig informasjon, sier kvegbonden Helmut Dreisbach, og stiller spørsmål ved om dyrene kommer til å holde seg i skogen eller trekke inn på beitemarkene. Ordføreren i Bad Berleburg er imidlertid begeistret for planene, og håper at ville europeiske bison vil trekke til seg turister til området.

Visentene er litt høyere enn amerikansk bison, og kan veie opptil et tonn.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken