(SIDE2): Torsdag er det ti år siden prinsebryllupet i Amsterdam satte hele det nederlandske folket i feststemning.

2. februar 2002 giftet den nederlandske tronfølgeren Willem-Alexander (44), prinsen av Oranje, seg med argentinskfødte Máxima Zorreguieta Cerruti (40), men i motsetning til da det norske kronprinsparet sist høst feiret sin tiårsdag som ektefolk med blant annet festgudstjeneste og middag på Slottet, er det ikke lagt opp til noen feiring i Nederland.

Kontrovers om brudens far
I likhet med i Norge, var det ikke ukontroversielt da tronarvingen ville gifte seg med sin kjære, men i Nederland var det brudens far som voldte størst hodebry. Jorge Zorreguieta var nemlig landsbruksminister under den argentinske diktatoren Jorge Rafael Videla, og denne koblingen skapte mye debatt i Nederland.

Daværende statsminister Wim Kok grep inn og meglet i den vanskelige situasjonen, noe han ifølge Wikipedia i ettertid har fått mye ros fra begge sider for. Løsningen ble at hennes far ikke fikk være til stede under bryllupet.

Det nederlandske parlamentet gav i tillegg dispensasjon slik at Willem Alexander kunne gifte seg med en ikke-kongelig kvinne, som også er katolikk, uten at han måtte frasi seg arveretten til tronen.

Har fått tre døtre
Willem-Alexander mistet imidlertid arveretten til den britiske tronen, hvor han sto langt ute i arverekken som etterkommer etter kong George IIs datter Anne. De britiske reglene tillot nemlig den gang ikke at arveberettigede kunne gifte seg med katolikker – og beholde arveretten – men denne regelen er nå i ferd med å bli fjernet.

Da hun giftet seg, fikk Máxima tittelen prinsesse av Nederlandene, prinsesse av Orange-Nassau, fru van Amsberg. Paret sikret arvefølgen da prinsesse Catharina-Amalia ble født 7. desember 2003, og de har siden fått ytterligere to døtre: Alexia i 2005 og Ariane i 2007.