Gå til sidens hovedinnhold

Hva skal man kalle ham?

Hertug eller ei? Bestemor Elizabeth bestemmer.

(SIDE2): Helt siden forlovelsen mellom prins William og Kate Middleton ble kunngjort 16. november i fjor, har britiske kongeeksperter spekulert i hvilke titler paret får etter bryllupet 29. april. Mange tror at dronning Elizabeth vil gjøre sønnesønnen til hertug, men av hva?

William Arthur Philip Louis ble født 21. juni 1982, og siden pappa Charles – i likhet med over tjue tronarvinger før ham – bærer tittelen prins av Wales, tituleres han nå som prins William av Wales.

Brøt med tradisjon
Da Williams onkel Andrew i 1986 giftet seg med Sarah Ferguson fikk han tittelen hertug av York, samme tittel som dronning Elizabeths far, George VI, hadde før han ble konge.

Da onkel Edward giftet seg med Sophie Rhys-Jones i 1999 var det på forhånd spekulert i at han ville bli hertug av Cambridge eller Sussex. Spekulasjonene viste seg å være feil, og dronningen brøt med gamle tradisjoner om at monarkens sønner får en hertugtittel da hun gjorde Edward til jarl av Wessex.

Samtidig ble det imidlertid slått fast at Edward skal få tittelen hertug av Edinburgh, som sin far, når prins Philip engang dør.

Vil ikke være hertug?
Ryktene florerer også foran vårens store begivenhet i London, og et hardnakket rykte vil ha det til at prins William har bedt sin bestemor om ikke å gjøre ham til hertug. Dette ryktet er ikke bekreftet, og de fleste regner med at dronning Elizabeth vil gi nummer to i arverekken en hertugtittel.

De mest populære kandidatene er Clarence, Cambridge og Sussex. Tittelen hertug av Clarence har ikke vært i bruk siden 1892, da den daværende nummer to i arverekken, prins Albert Victor, døde før faren rakk å bli konge som Edward VII.

Carolines ektemann
Den siste hertugen av Cambridge var dronning Victorias fetter (prins George) som døde i 1904. Tittelen hertug av Sussex bare har vært i bruk én gang, av kong George IIIs sjette sønn, som døde barnløs i 1843. Connaught og Strathearn har vært ledig siden 1943, da dronning Victorias oldebarn Alastair Windsor døde, også han barnløs.

Listen over «ledige» kongelige hertugdømmer er ikke så veldig lang, men det er ikke alle titlene som er like ukompliserte å dele ut. Hertugdømmene Albany og Cumberland har vært suspendert siden 1. verdenskrig, fordi de daværende innehaverne var tyskere, men det finnes fortsatt legitime (tyske) arvinger til titlene.

Arving til tittelen hertug av Cumberland, er prins Ernst August, kjent fra sitt ekteskap med prinsesse Caroline av Monaco.

Nazi-sympatisør?
Tittelen hertug av Windsor har bare vært i bruk én gang – og ble gitt til kong Edward VIII da han i 1936 abdiserte for å få gifte seg med Wallis Simpson. Dronning Elizabeth var tolv år gammel da onkelen ofret tronen for kjærligheten.

At han i tillegg pleide omgang med nazi-topper før og under krigen – og ble mottatt av Hitler – gjør det nok lite sannsynlig at hun gir den belastede tittelen til sønnesønnen, selv om den har vært ledig siden ekskongen døde i 1972.

Arver Cornwall
Ytterligere seks «kongelige» hertugdømmer er ledige (det finnes også arvelige hertugtitler uten kongelig opphav), men det er flere hundre år siden Albemarle (1776), Hereford (1399), Kendal (1802)eller Ross (1515) har vært i bruk.

PS! Når prins Charles blir konge, blir William automatisk hertug av Cornwall og hertug av (skotske) Rothesay, og det samme skjer dersom Charles skulle dø før sin mor.

Kommentarer til denne saken