(SIDE2): Det blir litt som David mot Goliat - den lille fyrstestaten mot det største monarkiet i verden.

Massiv oppmerksomhet
I sommer annonserte fyrst Albert (52) av Monaco forlovelse til kjæresten gjennom flere år, Charlene Wittstock (32). Paret satt bryllupsdatoen til 2. og 3. juli neste år. Denne uken var det forlovelsesnytt fra Storbritannia som har tatt mye medieoppmerksomhet verden over - prins William (28) og Kate Middleton (28) gifter seg også til sommeren. Oppmerksomhet rundt begge bryllupene det neste halve året vil bli massiv.

Kongeekspert og forfatter Trond Norén Isaksen er ikke i tvil om hvilke av bryllupene som blir det største og mest omtalte.

- Mest iøynefallende er at det er en regjerende monark som gifter seg, mens prins William bare er en arveprins. Men den vesentlige forskjellen er at Storbritannia er et litt mer spesielt land i forhold til et lite fyrstedømme, sier Isaksen til Side2.

- Monaco har i mange år blitt ansett som blindpassasjerer på den kongelige skuta. Det var jo for eksempel ingen kongelige i det hele tatt i fyrst Raninier og Grace Kellys bryllup i 1956. Men nå har fyrst Albert deltatt i en rekke brylluper og begravelser i de europeiske kongehusene, så det vil nok bli mange kongelige gjester i hans bryllup til sommeren, sier kongeeksperten.

- Er det Kate eller Charlene som har gjort det største varpet blant de kongelige?

- Det er William som er det største kuppet, han blir konge av Storbritannia og det er mye større i seg selv enn å være fyrste. Albert er en middelaldrende mann, mens William har livet foran seg. Dessuten er Storbritannia det største monarkiet i verden, mens Monaco til sammenligning nærmest blir et lite tulleland, sier kongeeksperten.

Kjenner ingen
I motsetning til fyrsten kjenner ikke prins William noen av de andre unge kongelige personlig, han har knapt nok møtt dem. Men en gjev gjesteliste blir det i begge bryllupene, og hvis det mot formodning skulle bli samme bryllupsdato for de rojale parene er det ingen tvil om hvem de kongelige ville valgt. Dronning Elizabeths barnebarn er viktigst.

- I Storbritannia er det en kommende konge som skal gifte seg, og det betyr at det inviteres både kongepar og kronprinspar. Båndet mellom den norske og den britiske kongefamilien er sterkt, og dronning Elizabeth omgås gjerne kong Harald og dronning Sonja privat. Så de blir garantert invitert, og jeg tror nok også kronprinsparet vil få en invitasjon. Det blir nok uten tvil det største bryllupet, sier Isaksen.

Ikke lavprofil
I begge landene vil det bli stor fest. I Monaco blir det bryllup i to dager til ende, med en borgerlig seremoni 2. juli og en kirkelig dagen etterpå. Det lille landet ved Middelhavet er kjent for sine kasinoer og høye partyføring, så her blir det nok festligheter i en litt annen stil enn i Storbritannia.

Isaksen forteller at det i England er tradisjon med formiddagsbryllup og fest utover, og gjerne galla dagen før. Han håper de nyforlovede ikke går for et lavprofilbryllup selv om landet er i en økonomisk vanskelig situasjon.

- Et kongelige bryllup bidrar til generell positiv støtte til institusjonen. I og med at Storbritannia sliter såpass økonomisk kan det også bidra med gode inntekter fra turisme. De burde ikke velge et halvprivat bryllup, de må jo gifte seg med pomp, prakt og høy kneføring, mener Isaksen.

Han viser også til de økonomisk vanskelige situasjonene landet var i da Elizabeth giftet seg og også da prins Charles giftet seg i 1981, men at bryllupene fikk positive ringvirkninger.

- Det er en stor begivenhet som blir sett på som en glede for folket også.

Les også:- Blir en flukt fra elendigheten

Dyrest?
Det har kommet signaler i britiske medier om at dronning Elizabeth og prins Charles skal betale for bryllupet. Per i dag er de henholdsvis gode for 4,5 milliarder kroner og nesten 360 millioner kroner. Kongeeksperten mener det er lurt av dem å ta regningen, nettopp på grunn av landets elendige situasjon. Kritikken mot dem ellers ville bli enorm.

Bryllupskostnadene i begge land vil bli store, men det er liten tvil om hvilke som vil sitte igjen med den største regningen.

- Jeg vil nok tippe at Storbritannia vil bli dyrest selv om det i Monaco blir to seremoni over to dager. Bare sikkerhetsmessig vil det koste helt enormt å ha politifolk langs ruten i London. Fyrst Albert skal gifte seg på slottsplassen, så det blir ikke like stor parade der, sier Isaksen.

Men Albert vil nok ikke spare på kronene, fyrsten er god for seks milliarder og lilleputtstaten har et brutto nasjonal produkt på om lag 40 milliarder kroner.