Gå til sidens hovedinnhold

New Zealand vil beholde monarkiet

Prinsebryllupet får skylden for stemningsskiftet.

(SIDE2): Støtten til monarkiet har økt markert i New Zealand, viser en fersk meningsmåling. Prins Williams besøk i landet og prinsebryllupet sist fredag får skylden for stemningsskiftet, skriver avisen The Telegraph.

Stemningsskifte
Målingen som er gjort av byrået UMR viser at 33 prosent av newzealenderne venter at landet vil kvitte seg med monarkiet i løpet av de neste tjue årene, mens 52 prosent tror landet vil beholde kongefamilien. De siste 15 prosentene er usikre.

Tallene viser et markert stemningsskifte siden den forrige målingen, som ble gjennomført i 2005. Da svarte 58 prosent at de trodde New Zealand ville bli republikk, mens bare 29 prosent trodde at monarkiet ville bli beholdt.

Populær kongefamilie
Den siste målingen viser at 58 prosent av befolkningen støtter monarkiet, mens 24 prosent svarer at de ønsker å avskaffe det.

I juli 2002 svarte 60 prosent at de likte kongefamilien, mens populariteten nå er steget til 74 prosent.

Monarkivennlig statsminister
Statsminister John Key sier at bryllupet mellom prins William og Catherine Middleton sist fredag åpenbart har styrket monarkiet.

- Jeg føler at mange newzealendere ønsker å beholde ordningen med et kongelig statsoverhode, sier Key. Statsministeren har tidligere gjort det klart at det ikke blir noen debatt om å gjøre landet til republikk mens han er regjeringssjef.

Kommentarer til denne saken