(SIDE2): Da prinsesse Aiko kom til verden i 2001 ble det nærmest krisetilstander i den japanske keiserfamilien.

Se flere bilder av den ni år gamle prinsessen i bildekarusellen nederst i saken!

Keiser Akihitos (76) barnebarn skulle nemlig ha arvet tronen. Men ifølge den japanske grunnloven kan kun menn ta over den såkalte Krysantemumtronen, som er det eldste sammenhengende monarkiet i verden.

Dette til tross for at Japan har hatt seks keiserinner, av totalt 125 keisere i landets historie.

Endelig en gutt
Etter fire tiår uten at en eneste gutt ble født inn i keiserfamilien var det ikke spesielt gode nyheter at nok en jente var kommet til verden.

Den lille prinsessen er kronprins Naruhito (50) og kronprinsesse Masakos (46) førstefødte, men det ble ikke forventet flere barn fra de to. Masako har nemlig slitt med depresjoner og flere spontanaborter, og kronprinsen og hans kone har heller ikke fått flere barn etter at Aiko kom til verden.

I 2006 ble derimot Aikos nevø Hisahito født, og krisen ble avblåst. Han er nå den tredje i rekken til å arve tronen.

Men debatten rundt hvem som skal få lov til å arve tronen er derimot ikke over.

I forbindelse med den lille prinsessens niårsdag settes det igjen fokus på problemstillingen, og en rekke unike bilder av den søte prinsessen har blitt offentliggjort.

Unike bilder
Det er ikke ofte den japanske keiserfamilien lar publikum få et innblikk i sitt beskyttede liv. Og det sies at bildene som nå er offentliggjort er av en noe unik karakter.

Bilder av prinsessen i full lek med sine jevnaldrende klassekamerater er offentliggjort. Også noen bilder av Aiko sittende ved en pult er å finne i utvalget - alle fotografiene gjort tilgjengelige i forbindelse med bursdagsmarkeringen.

Ble mobbet
Det har derimot ikke vært bare lek og moro for den lille prinsessen det siste året.

I mars ble det kjent at Aiko hadde blitt tatt ut av skolen etter at hun hadde lidd av en rekke angstanfall og magesmerter. Prinsessen skal ha blitt behandlet tøft og mobbet av sine medelever ved barneskolen Gakushuin i Tokyo, og ble derfor holdt hjemme en ukes tid.

Nok en markering
Foruten prinsessen Aikos bursdag, kunne den japanske kongefamilien feire en annen markering denne uken. Naruhito yngre bror Akishino fylte nemlig 45 år 30. november, og det ble da arrangert en pressekonferanse.

Under denne samlingen hintet Akishino mot at monarkiets tusen år gamle tradisjoner var noen av de mest dyrkede. Han skal også ha uttalt at tradisjonene også ligger langt fra nåtidens levemåter.

- Vi må alltid tenke hvordan vi bør eksistere for å følge kravene i tiden, sa han ifølge Hello.

Duket for grunnlovsendring?
Denne tilsynelatende uskyldige kommentaren, samt de unike bildene av prinsesse Aiko, har på nytt blåst liv i debatten om hvorvidt det bør gjøres forandringer i de japanske lovene som omhandler de kongelige.

En lovendring om arveretten til tronen ble fremsatt i 2005, men den førte ikke fram. Bare fremtiden vil vise om en ny lovendring blir fremsatt.

SE FLERE BILDER AV PRINSESSE AIKO HER:

3937