Gå til sidens hovedinnhold

Hun blir verdens yngste kronprinsesse

(SIDE2): Den nederlandske kronprinsfamilien, eller prinsefamilien av Oranje-Nassau som er deres korrekte tittel, har nok hatt litt bedre tid til å ta innover seg abdiseringsnyheten enn europeiske medier har. Mandag kveld gikk dronning Beatrix (74) ut i nederlandsk TV og fortalte at hun fra og med «Dronningens dag 30. april ikke lenger er dronning i landet, men trer til side for eldstesønn Willem-Alexander.

Han blir landets første konge på 122 år. Det betyr også at hans eldste datter, Catharina-Amalia, får en ny tittel. Den ni år gamle prinsessen blir tronarving, og skal fra den dagen av kalles prinsesse av Oranje-Nassau eller kronprinsesse.

Les også:Dronning Beatrix abdiserer

De første bildene
Det har lenge vært spådd at Beatrix ville abdisere, slik tradisonen har vært med de foregående dronningene, men det var ventet enten på bursdagen 31. januar når hunn fyller 75 år eller på Dronningens dag. Men det ble altså ingen av delene.

Det ble så klart sto ståhei da kronprinsesse Máxima og Willem-Alexander fikk sitt første barn i 7. desember 2003. På bildet under holder en stolt bestemor sitt lille barnebarn i et av de første bildene gitt til pressen av den lille prinsessen.

En tydelig rørt og stolt pappa viser fram datteren etter dåpen. Prinsessens fulle navn er Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, men blir bare kalt Amalia. Hun ble døpt i St. Jacobs-kirken i Haag i juni 2004.

Hennes faddere er onkel Constanstjin (43) (yngstesønn til Beatrix), kronprinsesse Victoria (35) og onkel Martin Zorreguieta (bror til Máxima). Morens foreldre fikk ikke komme i det kongelige bryllupet på grunn av farens kontroversielle fortid da han fra 1979 til 1981 satt i regjeringen under diktatoren Jorge Rafael Videla. Men besteforeldrene fikk lov å komme i Catharina-Amalias dåp.

Máxima holder sin lille datter til dåpen, mens man skimter fadder Victoria i bakgrunnen.

Navnet Amalia er et gammelt familienavn og har en lang historie det nederlandske kongehuset, og går helt tilbake til 1625. Den tyske hertuginnen Amalia von Solms-Braunfels giftet seg med en nederlandsk prinsen av Oranje, Frederik Hendrik. De fikk sønnen Willem II som senere giftet seg med den britiske prinsessen Maria Stuart da han var bare 15 år gammel.

Victoria er etter den svenske kronprinsessen og Carmen fra sin argentinske bestemor.

Prinsesse Catharina-Amalia er det første kvinnelige tronarving (selv med både oldemor og farmor på tronen), etter at loven ble endret i 1983 til å gjelde den førstefødte arverett.

Det er ingen tvil om at eldstejenta er pappas øyensten. Her er de på vinterfotografering i 2006, en tradisjon i den nederlandske kongefamilien.

Hun er en aktiv liten prinsesse, og hun viste tidlig at hun i likhet med resten av familien elsker å sykle.

Det blir alltid et helt spesielt bånd mellom en dronning og en tronarving. Beatrix har på lik linje med andre kongelige bestemødre et varmt og nært forhold til barnebarna, men den eldste som skal ta over blir gjerne gjort ekstra oppmerksom på sin rolle fra tidlig av.

Prinsesse Catharina-Amalia har to småsøstre, prinsesse Alexia (7) og prinsesse Ariane (5). De tre går på samme skole, og Amalia skal være en beskyttende og snill søster for de to minste.

Dette bildet ble tatt av prinsessene i 2008.

Sykkel, ski og lek - slik er hverdagen for kronprinsfamilien i Nederland. Her tar de en runde med jentene i familiens hjem Landgoed de Horsten i Wassenaar i juli 2008.

I 2010 var Catharina-Amalia en av brudepikene da kronprinsesse Victoria giftet seg. Hun gikk hånd i hånd med vår prinsesse, Ingrid Alexandra, opp kirkegulvet.

I dag har Catharina-Amalia blitt ni år gammel, og skjønner nok langt mer av sin rolle enn hun har gjort tidligere. Nå som bestemor har meldt at hun abdiserer og foreldrene blir konge og dronning, vil rollen hennes bli enda tydeligere.

Dronning Beatrix sa i sin tale at hun ønsket den kommende generasjonen en ung konge, som forstår hvordan det er å vokse opp i dagens samfunn. Willem-Alexander og hans familie er populære hos folket, så det tippes at det blir en stor folkefest i landet når den store «Dronningdagen» blir feiret med nyinnsetting på tronen 30. april i Amsterdam.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken