HTML EMBED

(SIDE2:) Bildet i sort-hvitt av en godt synlig døende Diana ble tatt av den første paparazzifotografen som nådde bilen der hun satt i tunnellen i Paris. Bildet har aldri vært vist i Storbritannia, men opptrer i traileren for den nye dokumentarfilmen «Unlawful Killing»

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Diana døde timer etterpå på sykehuset i Paris.

Skal selges i Cannes
«Unlawful Killing» er en av dokumentarene som reiser til filmfestivalen i Cannes i år. Dokumentaren er ikke invitert til å delta i hovedkonkurransen eller i noen av sideprogrammene av festivalen, men vil gjøre mye ut av seg i det store salgsmarkedet som utgjør den største delen av festivalen.

«Unlawful Killing» er skapt at skuespiller Keith Allen (som også er Lily Allens far). Den har tatt tre år å lage og er ifølge presseagenten «et kritisk søkelys» på etterforskningen av prinsesse Diana og Dodi Al-Fayeds død. Dokumentaren mener selve etterforskningen og høringen var mer for å beskytte britisk overklasse og kongefamilie enn den var noe verdt.

- Skremmende opplevelse
Keith Allen sier selv i en kommentar at han ble interessert i høringen rundt Dianas død fordi han ble fascinert av Mohammad Al-Fayeds standhaftige søken etter sannheten rundt sønnens død. Allen var tilstede under høringen som først fant sted 10 år etter dødsulykken i Paris.

- Dette er høringen om høringen. Jeg håpet at jeg selv ville få svar på noen av mine spørsmål. Men det jeg opplevde var skremmende, sier Keth Allen. Allen er overbevist om at det har skjedd et forsøk på å skjule detaljene og årsaken til Dianas død.

Filmen viser hvordan de kongelige slapp å vitne, hvordan dømmende bevis ble tilbakeholdt fra offentligheten og hvordan britiske journalister feilrapporterte fra det som hendte, heter det om filmen.

- Filmen handler ikke om en konspirasjon rundt kollisjonen, men en konspirasjon rundt etterforskningen og høringen, sier Allen.

- Kunne trengt en motgift
The Daily Mail skriver tirsdag at dokumentaren vil bli vist i Storbritannia, men ikke bildet av den døende Diana. De hevder også at kilder ved St. James Palace sier at prinsene William og Harry vil holde seg langt unna fra å kommentere filmen.

Allen selv mener det er synd at britene ikke vil vise filmen usensurert.

- Synd. Etter det sukkerrushet bryllupet ga republikanerne, hadde dette vært en velkommen motgift, sier Allen til avisen. Han opplyser også at filmens premiere avholdes i Cannes fordi «de britiske advokatene insisterte på 87 kutt i filmen», skriver Keith Allen i The Guardian.

Les Keith Allens egen kronikk i The Guardian