Gå til sidens hovedinnhold

Prinsessen fyller åtte år

Se de nye bildene av Ingrid Alexandra, og kronprinsessens Twitter-hilsen til datteren!

(SIDE2): Den lille prinsessen fyller åtte år 21. januar, og feirer fødselsdagen sin denne helgen.

Twitter-hilsen
Kronprinsesse Mette-Marit (38) har nylig opprettet sin egen Twitter-konto, og tvitret fredag til statsminister Jens Stoltenberg at de «feirer verdens skjønneste prinsesse» i helgen.

Prinsesse Ingrid Alexandra fikk også en spesiell hilsen fra sin nyfrelste tvitrer av en mamma på bursdagen sin lørdag. Kronprinsesse Mette-Marit la inn link til et dikt om livet, merket «Til Ingrid på fødselsdagen hennes», ifølge NTB.

Fredag spredte nyheten seg om at kronprinsessen var aktiv på Twitter, etter følgende melding på kronprinsparets twitterkonto, lagt ut av kronprins Haakon:

- Nå ha kona fått egen Twitter. Følg henne, lød oppfordringen.

Et knapt døgn senere har kronprinsesse Mette-Marit, selvtitulert «stolt trebarnsmor og dedikert bokorm», over 12.000 som følger henne.

Lørdag formiddag kom følgende tweet:

- For Ingrid on her birthday, med link til diktet "A Note” av den polske poeten Wislawa Szymborska (88). (Les diktet i sin helhet nederst i saken.)

Diktet er hentet fra samlingen «Monologue of a Dog: New Poems» fra 2005, og kronprinsessen henviser til den engelske oversettelsen. Szymborska vant for øvrig nobelprisen i litteratur i 1996.

Nye bilder
I tradisjon tro tas det nye bilder av prinsesse Ingrid Alexandra (8) til den store dagen - og også denne gangen ble bildene tatt av fotograf Julia Nagelstad som har fotografert kronprinsfamilie en rekke ganger.

- Vakre bilder av en veslevoksen liten dame, sier kongeekspert og hoffreporter, Kjell Arne Totland, til Side2 i anledning prinsessebursdagen.

Prinsessen er kledd i klassisk rutete kjole - i svart og grønt med røde og gule striper. Rundt halsen har hun et lite gullkjede med løvemotiv, mens det i håret glitrer en sløyfebøyle med mørkeblå paljetter. Mette-Marit er selv svært glad i hårpynt og hårbøyler, og det ser ut til at datteren ikke har det minste imot det hun heller.

- Tenk at det er åtte år siden pappa Haakon viste oss med hendene hvor stor hans nyfødte datter var. Og han synes nok fortsatt at hun er verdens vakreste pikebarn. Så er hun da også som snytt ut av nesa på sin far på samme alder på de nye bildene tatt i hagestuen på Skaugum, sier kongeeksperten.

Les også:Prikk lik pappa

Sjarmerende åtteåring
Ingrid Alexandra går i tredje klasse på Jansløkka barneskole i Asker - altså rett i nærheten av Skaugum. Lillebror prins Sverre Magnus (6) startet på samme skole i august i år.

- Den unge arveprinsessen sjarmerte oss alle i senk allerede da hun som liten skar grimaser og gjorde ablegøyer mot pressen. I dag imponerer hun med sin veslevoksne sjarm - og overlater ablegøyene til lillebror Sverre Magnus, sier Totland.

Den lille prinsessen vokser til, og de siste par årene har hun vært med på en rekke offisielle oppdrag. Hun er alltid til stede på slottsbalkongen 17. mai, og har vært deltatt på den årlige Holmenkolldagen, dessuten har hun fra tid til annen vært med mamma på jobb. I 2010 var hun brudepike under kronprinsesse Victoria (34) og Daniel Westlings (38) bryllup i Stockholm. Victoria er hennes fadder, og det ikke helt utenkelig at det blir Ingrid Alexandras pappa som blir fadder til den svenske tronarvingen som ventes i løpet av mars.

Ingrid Alexandra forstår mer av rollen sin for hvert år som går, selv om det jo er en stor rolle å forstå omfanget av for en liten jente.

- Selv sier hun at hun «går på jobb» når hun representere med de voksne, forteller den profilerte hoffreporteren.

Fjorårets fødselsdag ble feiret i utlandet under kronprinsfamiliens lange utenlandstur. Den gang sendte de hjem bilder av Ingrid Alexandra på svømmetur med delfiner i Asia.

- Jeg vil selvsagt gratulerer så mye med dagen - og gleder meg til å følge prinsessen på Skaugum i årene fremover, sier Kjell Arne Totland.

Ifølge kalenderen er det ingen offisielle plikter for de kongelige i helgen, og dermed kan det antas at det blir storslått bursdagsfeiring for den lille prinsessen med nær familie og sikkert noen gode venner også.

- Dagen feires privat, opplyser assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, til Side2.

Her er diktet som Mette-Marit dedikerte til Ingrid Alexandra:

A Note

Life is the only way
to get covered in leaves,
catch your breath on the sand,
rise on wings;
to be a dog,
or stroke its warm fur;

to tell pain
from everything it's not;

to squeeze inside events,
dawdle in views,
to seek the least of all possible mistakes.

An extraordinary chance
to remember for a moment
a conversation held
with the lamp switched off;

and if only once
to stumble upon a stone,
end up soaked in one downpour or another,

mislay your keys in the grass;
and to follow a spark on the wind with your eyes;
and to keep on not knowing
something important.

.by Wislawa Szymborska
from Monologue of a Dog
translated by S. Baranczak and C. Cavanagh

Kommentarer til denne saken