Gå til sidens hovedinnhold

Liten prinsesse dukket opp på freds-prisen

Ingrid Alexandra ble med mamma på jobb.

(FREDSSENTERET/SIDE2): Ingen visste at lille prinsesse Ingrid Alexandra (8) skulle dukke opp da barna feiret fredsprisen mandag formiddag. De unge skoleelevene synes helt åpenbart at det var stas. 250 skoleelever fra 7. klasse ved et par skoler i hovedstaden tok imot de kongelige gjestene på Nobels Fredssenter.

Prinsessen og mamma, kronprinsesse Mette-Marit (39), ble tatt imot med klapp og jubelrop. De ankom senteret sammen med de Oslo-ordfører Fabian Stang og EU-presidentene José Manuel Barroso, Herman van Rompuy og Martin Schulz. Rundt et lite bord med rød- og hvitrutete duk ble det servert saft og muffins til de noble gjestene.

Barnas Fredsprisfest har blitt arrangert siden 1997, og Mette-Marit har gjerne startet den travle fredsprisdagen med en visitt her.

Prinsessekrøller
Nå fikk altså Ingrid Alexandra bli med også. Den lille prinsessen matchet mamma med sin mørkeblå kardigan og strømpebukse - men hun glitret litt mer enn mamma denne gangen i sin gullfargede brokadekjole.

Men begge hadde krøllet håret for anledningen, de såkalte prinsessekrøllene er Mette-Marit og resten av Europas kongelige kvinner svært glade i. Den unge prinsessen ser jo så klart opp til mamma, og synes nok det er gøy å få de samme krøllene.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Har ikke diktatorer følelser?
Årets Redd Barna Fredsprisfestkomité er 12 elever fra Kampen og Vålerenga skole, og de bestemmer innhold, gjester og hva som skal skje i løpet av den drøyt times lange programmet.

Denne gangen sto artister som Admiral P, Nico D og Frida Amundsen for en del av underholdningen. De tre fredsprisinviterte fra EU ble intervjuet av elevene om krigsspørsmål, og om de synes det er viktig å høre på barna. Før de fikk fredsprisen måtte de tre EU-toppene svare på blant annet den syriske diktatorens følelser, og hva de skulle gjøre for barn i framtida.

- Vi er nysgjerrige på én ting: Har ikke diktatorer følelser? spurte programleder Stine Dahl Johansen (12), og fikk de tre prisvinnerne til å trekke på smilebåndet.

Schulz, EU-parlamentets president, svarte at han tror de har følelser, men dårlige følelser, og like dårlige intensjoner.

- I Syria gjør Assad alt han kan for å redde makta og sin egen families interesser. Og derfor er han forberedt på å til og med la barn bli drept. Hva mine kolleger og jeg, og alle dere, står for, er motstand mot diktatorer. Vi er for demokrati og frihet, og derfor er jeg glad for at dere tok opp dette spørsmålet, sa han, til applaus fra salen.

Mottoet for festen var i år: «Venner slåss ikke». Og med de tankene i bakhodet sang de 250 elevene «We are the world» for Mette-Marit, som for øvrig stemte i, og for Ingrid Alexandra.

Videre til prisutdeling
Ved 13-tiden er det offisiell utdeling av fredsprisen i Oslo Rådhus. Her vil regjeringsmedlemmer, kongeparet og kronprinsparet være til stede. I kveld er det duket for gallamiddag på Grand Hotel.

Nettavisen dekker Nobels Fredspris-utdelingen, så følg med for oppdateringer utover hele dagen og kvelden.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken