Gå til sidens hovedinnhold

- Dette var moro!

Se hva prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra fikk teste på Nobels Fredssenter.

AKER BRYGGE (SIDE2): - Det var veldig fint, og veldig fint for barna, sa kronprinsesse Mette-Marit (37) til Side2 etter besøket i det nye Nansen-rommet på Nobels Fredssenter.

Se bilder nederst i artikkelen!

Åpnet utstilling
Hun og kronprins Haakon (37) tok med seg prins Sverre Magnus (4 1/2) og prinsesse Ingrid Alexandra (6) torsdag ettermiddag til åpningen av en egen interaktiv utstilling for barn som omhandler flyktninger og Fridtjof Nansen. Kronprinsbarna var de aller første som fikk liv til å teste ut alle de ulike aktivitetene på senteret.

Utstillingen har fått navnet «Nansen og jeg», og lar både barn og voksne hente inspirasjon fra Fridtjof Nansens innsats for flyktninger og få innblikk i hvordan det er å være flyktning i dag.

Ivrige
Prinsen og prinsessen fikk utlevert et digitalt Nansen-pass som gjorde at de kunne benytte alle de interaktive delene av senteret.

Det første handlet om den åtte år gamle flyktningejenta Maskia som forteller om hvordan livet hennes er i flyktningleiren. For hver historie en ønsker å høre kan en trykke på skjermene - noe både Ingrid Alexandra og Sverre Magnus fikk prøve. Litt oppdragelse fant også sted - både mamma og pappa passet på at de småsøsknene prøvde annenhver gang.

Det var tydelig at det gjorde inntrykk på de to små, de ble spesielt begeistret for «kronespillet» (som sikkert kronprinsparet husker godt fra 1980-tallet).

- Kjør på! oppfordret Haakon sønnen.

Den lille prinsen synes det var særlig stas og «vant» masse penger til flyktningehjelpen.

Nær kongevenn
Kronprinsfamilien hjalp også fredsprisvinner Fridtjof Nansen med å skaffe flyktninger mat, rent vann og medisiner - og de tok også bilde sammen en stor pappfigur av Nansen som de printet ut og fikk med hjem. Det norske kongefamilien hadde et nært forhold til polfareren, og han fikk et nært forhold til dronning Maud og kong Haakon da de kom til Norge i 1905. Han lærte dem blant annet å stå på ski.

I 1922 mottok Nansen Nobels fredspris for sin innsats for å ha skaffet mat til barn og voksne som sultet, og fordi han hjalp flyktninger og krigsfanger i Russland og andre europeiske land. Nansen var den første høykommissæren for flyktninger, og han la grunnlaget for dagens internasjonale flyktningarbeid. Han ga også sitt navn til Nansen-passet – et identitetspapir som ga mennesker på flukt viktige rettigheter.

MGP-underholdning
Melodi Grand Prix jr-vinner, Torstein Snekvik, stilte opp med sang under den offisielle åpningen der flere barn og voksne, og også ordfører Fabian Stang overvar.

Utstillingen på Fredssenteret skal holde åpent fram til november neste år.

3819

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken