Gå til sidens hovedinnhold

Máxima blir dronning - faren må holde seg unna

Den nye dronningens argentinske far er ikke velkommen i Nederland.

(SIDE2): Samme dag som Jorge Zorreguieta fylte 85 år, kom dronning Beatrix med meldingen mange har ventet på, nemlig at hun vil abdisere til fordel for sønnen Willem-Alexander. Zorreguietas datter Máxima blir nederlendernes nye dronning, men selv får han ikke være til stede på datterens store dag.

En talsmann for den nederlandske regjeringen opplyste mandag kveld at prinsesse Máxima selv har informert statsminister Mark Rutte om at hennes familie ikke vil være til stede under innsettelsesseremonien 30. april, for å unngå å sette landet i forlegenhet.

Var juntamedlem
Nyhetsbyrået ANP meldte at medlemmer av prinsesse Máximas familie anonymt bekreftet at de ikke kommer til Amsterdam i forbindelse med innsettelsen.

Jorge Zorreguieta har på grunn av sin bakgrunn vært kontroversiell i Nederland helt siden daværende Máxima Zorreguieta ble kjæreste med tronarvingen Willem-Alexander.

Zorreguieta var landbruks- og fiskeriminister i den argentinske regjeringen fra 1979 til 1981, men landet var styrt av diktatoren Jorge Rafael Videla.

Unnslapp straff
Militærregimet kollapset etter at Argentina tapte krigen mot Storbritannia om Falklandsøyene i 1982, og mange av regjeringsmedlemmene ble stilt for retten for brudd på menneskerettighetene. Siden Zorreguieta hadde forlatt regjeringen før regimet falt, ble han ikke tiltalt.

Zorreguietas fortid fikk imidlertid masse oppmerksomhet i Nederland, og en offentlig gransking konkluderte med at en mann i hans fremtredende posisjon ikke kunne ha vært uvitende om den omfattende forfølgelsen og drapene på opposisjonelle som fant sted under regimet, selv om han selv hevdet det motsatte.

Ikke invitert i bryllup
Til tross for at Zorreguieta ble kjent «skyldig» i granskingen, godkjente det nederlandske parlamentet ekteskapsplanene mellom prins Willem-Alexander og Máxima, fordi hun ikke hadde noe ansvar for hva faren visste eller burde visste.

Jorge Zorreguieta og hans kone ble ikke invitert til bryllupsfeiring da Máxima 2. februar 2002 giftet seg med Willem-Alexander. De har imidlertid vært til stede under barnedåpene til parets tre døtre, Catharina-Amalia, Alexia and Ariane.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken