Gå til sidens hovedinnhold

Prinsens enke inkognito i kongelig bursdag

Prinsesse Mabel var på Skaugumfestivalen, nå planlegges ektemannens begravelse.

(SIDE2): Om lag tre uker før ektemannen sovnet inn på Huis ten Bosch-slottet i Haag, gjestet prinsesse Mabel (45) Oslo i forbindelse med kronprinsparets 40-årsfeiring.

Les også: Prins Friso er død

BAKGRUNN:Slik er prins Friso

Nært vennskap
Det norske og det nederlandske kongehuset er svært nære hverandre, og treffes gjerne i privatlivet når det er anledning. Kong Harald (76) er avdøde prins Frisos gudfar, og begge kongebarna har alltid hatt et nært vennskap med de tre nederlandske prinsene. Den norske kongefamilien tok nyheten om dødsfallet tungt.

- Kongefamilien har mottatt budskapet, er svært berørt av dødsfallet og har sendt kondolanse til den nederlandske kongefamilien, opplyser Slottets assisterende kommunikasjonssjef, Sven Gj. Gjeruldsen, til Side2.

Ble med svogerne
Kong Willem-Alexander (46) og dronning Máxima (41) var gjester under kronprins Haakons bursdagsfest, og de to satt henslengt på gressplenen foran den store scenen. Selv om livet på mange måter har gått videre etter at ektemannen falt i koma, ønsket ikke Mabel noen oppmerksomhet rundt sitt besøk i Norge. Hun sto ikke oppført på den kongelige gjestelisten, men ifølge nederlandske medier og etter det Side2 kjenner til var hun på plass som gjest. Også yngstebror i kongefamilien, prins Constantijn, var også på festen.

Kronprinsesse Mette-Marit (39) og kronprinsesse Mary (41) er nære venninner av Mabel, og det kongelige trekløveret møttes blant annet på den store internasjonale konferansen om kvinner og helse i Malaysia i vår. Mabel har i likhet med de to kronprinsessene et brennende engasjement for hiv- og aidsrammede.

Uventet død
Prins Friso ble bare 44 år gammel, og døde etter 18 måneder i koma. Mandag skal det ha oppstått komplikasjoner som gjorde at hans liv ikke sto til å redde. Ingen detaljer rundt dødsfallet er kjent, men en lege som ble intervjuet i nederlandske aviser, forteller at den vanligste dødsårsaken blant komapasienter er infeksjon i lungene.

Ifølge nederlandske medier ble det spekulert i om prinsens tilstand har forverret seg brått den siste tiden og at hans død var uventet tross tilstanden, da det nye kongeparet kom tidligere hjem fra ferie i Hellas samme dag.

Nå planlegges begravelse i Nederland, men detaljer rundt denne er fremdeles ikke kjent. Prinsen mistet nemlig sin kongelige tittel da han giftet seg med Mabel Wisse Smit i 2004. Regjeringen ønsket ikke at prinsen skulle gifte seg med en som tidligere hadde hatt assosiasjoner til en mann tilknyttet mafiaen. Men kjærligheten vant, og paret giftet seg borgerlig.

Statsminister Mark Rutte skal ha kommet tilbake fra ferie i dag, og sier til mediene i landet at han synes det er fryktelig triste nyheter og at kongefamilien har tatt det svært tungt.

Mutte skal være med og planlegge begravelsen, og det er tippet at den kan bli kirken Oude i Delft hvor prinsen og Mabel giftet seg. Tradisjonelt blir medlemmer av den nederlandske kongefamilien lagt i krypten i Nieuwe-kirken, men kirken er for tiden under renovasjon, så hvor prinsen blir stedt til hvile er fremdeles usikkert.

Hvorvidt den norske kongefamilien er representert i begravelsen vites fremdeles ikke.

Les også:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken