(SIDE2): Nå har dronning Margrethe (68) utnevnt en hoffdame til prinsesse Marie (32) som skal holde styr på prinsessens arbeidsoppgaver, skriver danske BT.dk.

Oppdrag
For tiden er Marie i Marokko der hun besøker den nye danske ambassaden - noe som er hennes første offisielle oppdrag for det danske kongehuset.

Marie er som kjent fransk og har ennå ikke lært seg dansk, men hun er i full gang med språkundervisning skriver avisen. Det er en del av den såkalte prinsesseskolen hun må igjennom.

Men nå begynner altså arbeidsoppgavene å balle på seg - beskytterskap skal om få måneder velges og en rekke offisielle oppdrag er på trappene. Svigermor har derfor utnevnt Marianne Engel som hoffdame og privatsekretær for den drøyt fem måneder gamle prinsessen.

Den danske dronningen har fire hoffdamer, mens kronprinsesse Mary har to.

Hoffdamens plikter
En hoffdame er en kvinnelig personlig assistent ved et hoff, som ledsager og bistår en dronning, prinsesse eller andre adelsdamer ved offisielle anledninger. En hoffdame er ofte en adelsdame av lavere rang enn den hun bistår, og regnes ikke som tjener. Pliktene varierer fra hoff til hoff.

Her hjemme er det kun prinsesse Astrid, fru Ferner som har hoffdame, mens kongeparet har sin egen husholdningsstab som tar seg av alt fra vakthold og matproduksjon til klær og bileskorte.

Det norske kongelige hoff består av cirka 150 medlemmer, og kronprinsparet har 14 faste hoffmedlemmer som tar seg av deres program, herunder behandling og vurdering av offisielle invitasjoner, samt planlegging og gjennomføring av offisielt og privat program.

Kilder: kongehuset. no og wikipedia.org

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!