(SIDE2): Tidlig tirsdag morgen meldte danske medier om at fødselen var i gang – og klokken 08.27 kom en velskapt prinsessen til verden, meldes det på det danske kongehusets hjemmeside.

– Mor og barn har det godt. Hans Kongelige Høyhet Prins Joachim var til stede under hele forløpet på Rigshospitalet, sier kammerherre og privatsekretær ved Slottet Kurt Bache i en pressemeldingen på kongehusets hjemmeside.

Prins Joachim (42) og prinsesse Marie (35) har fått en liten jente og det betyr at prins Henrik har blitt storebror. Den lille prinsessen veide 2930 gram og er 49 cm lang.

- Hun er vakker, sunn og velskapt, sier prins Joachim til dansk TV2 i foajeen på Rigshospitalet to timer etter fødselen.

Prinsen var selvsagt ved Maries side under fødselen og det var ikke fritt for at det var en emosjonell begivenhet som fant sted tidlig tirsdag morgen.

- Det er alltid et meget gripende øyeblikk. Jeg ble rørt til tårer, sier han og legger ikke skjul på at det var særlig stas at det ble en liten jente.

Kom før tiden
Fra før har paret lille prins Henrik (2 1/2) sammen, mens Joachim har sønnene Felix (9) og Nikolai (12) fra ekteskapet med grevinne Alexandra.

Marie har hatt termin i slutten av januar, men babyen bestemte seg for å komme litt før tiden. Det samme skjedde da prins Henrik kom til verden to uker før tiden 4. mai 2009.

Hva den lille babyen skal hete blir i tradisjon tro ikke kjent før i dåpen. I Danmark har man ikke hatt som kutyme å røpe barnets navn, før det altså blir offentliggjort i kirken. Prins Henrik ble døpt i Møgeltønder kirke, der også Marie og Joachim giftet seg i mai i 2008, og det er stor sannsynlighet for at også den ferske tilskuddet i kongefamilien blir døpt her.

Født på «Riget»
Den lille babyen kom til verden på Rigshospitalet i København, altså ikke i hjembyen i Sønderjylland. Sykehuset har holdt av et føderom til Marie i ukevis, i tilfelle fødselen skulle gå i gang før tiden.

Den ferske kongebarnets farmor, dronning Margrethe (70), ble født hjemme på Amalienborg slott. Men hennes sønner – kronprins Frederik (43) og prins Joachim kom til verden på Rigshospitalet. Den tradisjonen ble holdt i hevd av Joachim, da han og den gang prinsesse Alexandra fikk sin sønn prins Nikolai der i august 1999. Alle kongebarna siden har sett dagens lys der.

Den lille blir den tiende i tronfølgerekken – bak blant annet sine tre eldre brødre og fire søskenbarn;

1. Kronprins Frederik – født 26. mai 1968

2. Prins Christian – 15. oktober 2005

3. Prinsesse Isabella – 21. april 2007

4. Prins Vincent – 8. januar 2011

5. Prinsesse Josephine – 8. januar 2011

6. Prins Joachim – 7. juni 1969

7. Prins Nikolai – 28. august 1999

8. Prins Felix – 22. juli 2002

9. Prins Henrik – 4. mai 2009