(SIDE2): Tradisjonen tro får de danske kongebarna fire navn – og det er også en tradisjon at man kaller opp etter besteforeldre.

Hva blir navnet?
I Danmark har man ikke tradisjon for å røpe navnet før en kongelige dåp. I likhet med storebror Henrik vil nok også den lille prinsessen etter all sannsynlighet bli døpt i hjembyens kirke i Møgeltønder.

Men hva skal barnet hete? Side2s kongeekspert, Per Gunnar Sværen, tror han den lille jenta vil bli oppkalt etter selveste dronningen.

– Jeg tror det kan bli Margrethe etter dronningen, Françoise etter Maries mor og kanskje Ingrid etter Joachims kjære mormor. Det siste navnet kan bli Marie etter moren, sier Per Gunnar Sværen.

– Hvis dronning Margrethe skal få et barnebarn oppkalt etter seg, tror jeg det må skje nå. Kronprinsparet har allerede fire barn, og er kanskje fornøyd med det, og det er slett ikke sikkert at prins Joachim og prinsesse Marie får flere, sier Sværen.

Storebror prins Henrik Carl Joachim Alain er oppkalt etter farfar Henrik og morfar Alain. Joachim er etter pappaen og Carl kan være den danske varianten av navnet til prinsesse Maries bror Charles, som var en av Henriks faddere.

Hvis det blir som Side2 tipper får altså den lille prinsessen navnet: Prinsesse Margrethe Françoise Ingrid Marie.

Under pressekonferansen som ble holdt på sykehuset et par timer etter fødselen klarte Joachim å holde tyst om hva navnet kan bli.

– Alt mellom Jon og Scheherazade, uttalte han kryptisk.

Alt vel
Prinsesse Marie (35) og prins Joachim (42) fikk en liten datter på 2930 gram og 49 centimeter lang klokken 08.27 tirsdag 24. januar. Den lille prinsessen er altså det ferskeste tilskuddet i den danske kongefamilien, og kom til verden om lag et år etter at kronprinsparet fikk sine tvillinger, prins Vincent og prinsesse Isabella.

Det er altså Joachims første datter – fra før av har han Felix (12) og Nikolai (9) fra sitt første ekteskap og selvsagt lille Henrik (2 1/2) med Marie. Det er kjent at den nå ganske store familien har ønsket seg en liten jente blant de mange guttene – og drømmen gikk altså i oppfyllelse tirsdag morgen.

– Veldig hyggelig at det ble en en liten prinsessen denne gang. Vet at både mamma Marie og pappa Joachim har ønsket seg en jente. Det samme gjelder nok farmor Margrethe, som jo selv i sin tid drømte om å få en liten datter etter sine to sønner, sier kongeekspert og hoffreporter, Kjell Arne Totland, til Side2.

Alt skal stå bra til med mor og barn, og prins Joachim var til stede ved fødselen. Prinsesse Marie ble kjørt til Rigshospitalet i København klokken fire tirsdag morgen, og jenta kom altså snaue fire timer senere.

Feires med 21 skudd
I Danmark feires en kongelige fødsel med salutter på henholdsvis Batteriet Sixtus på Holmen i København og fra Kronborg Slott i Helsingør, skrives det på det danske kongehusets hjemmeside.

Det blir avfyrt hele 21 skudd i forbindelse med fødselen – og det blir gjort tirsdag klokken 12. Den kongelige livgarde kommer også til å skifte til såkalt «blå vaktgalla» i forbindelse med fødselen.

Det flagges også over hele Danmark i forbindelse med den lille prinsessens ankomst.