(SIDE2): Bryllup her og der har de siste årene gjort kraftig innhogg i bestanden av gifteklare prinsesser rundt om i Europa, men noen kandidater finnes fortsatt. Vi presenterer et knippe, og ber om din mening:

Hvem er Europas vakreste prinsesse?

Kandidatene som presenteres i alfabetisk rekkefølge er ikke nødvendigvis single, men i det minste fortsatt ugifte. Et annet kriterium er at de må ha en tittel, og være i nær slekt med en regjerende monark eller fyrste; barn, barnebarn eller nevøer.

Og ingen kåring uten bilder – så mediesky prinsesser får dessverre holde seg hjemme i tårnværelset, og når ikke opp i denne uhøytidelige sommerkåringen.

Kandidat A: Prinsesse Alexandra av Luxembourg
Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine (20), er den eneste datteren til storhertug Henri og storhertuginne Maria Teresa av Luxembourg. Prinsesse Alexandra studerer for tiden i utlandet. Hun har fire brødre, tre eldre og en yngre.

Kandidat B: Prinsesse Beatrice av York
Eldstedatteren til britiske prins Andrew og Sarah, hertuginne av York, ble verdenskjent for den spesielle hatten hun stilte med da fetter William i slutten av april giftet seg med Kate Middleton. 22-årige Beatrice Elizabeth Mary er altså barnebarn av dronning Elizabeth II, og er med sin femteplass den øverste kvinnelige arvingen i den britiske tronfølgen. Prinsessen har studert historie og jobbet for ulike veldedige formål.

Kandidat C: Prinsesse Carolina av Bourbon-Parma, markisen av Sala
37 år gamle prins Maria Carolina Christina er ikke særlig godt kjent i Norge, men er datter av nederlandske prinsesse Irene og avdøde prins Carlos Hugo, hertugen av Parma. Carolina er dermed niesen til nederlandske dronning Beatrix. Carolina har studert statsvitenskap, har gjort karriere i FN-systemet, og er for tiden stasjonert i Geneve.

Kandidat D: Prinsesse Eugenie av York
Eugenie Victoria Helena (21) er datter av britiske prins Andrew og Sarah, hertuginne av York – og på sjetteplass i arverekken etter bestemor Elizabeth, bak sin eldre søster Beatrice. Eugenie studerer kunsthistorie, engelsk litteratur og politikk.

Kandidat E: Prinsesse Madeleine av Sverige
Madeleine Thérèse Amelie Josephine (29) er prinsesse av Sverige og hertuginne av Hälsingland og Gästrikland, men i mange år var hun i Norge mest kjent som partyprinsesse.

I fjor vår skapte hun igjen overskrifter,da forlovelsen med Jonas Bergström ble avbrutt på grunn av utroskap, hvorpå hun rømte til New York. Madeleine er utdannet i kunstvitenskap, men arbeider for tiden mest med veldedighet.

Kandidat F: Prinsesse Theodora av Hellas og Danmark
I likhet med sin yngre bror Philippos, er prinsesse Theodora født i eksil i London, som barn av grekernes eks-kong Konstantin og danskfødte Anne-Marie, som er dronning Margrethes søster.

Theodora kaller seg fortsatt gresk prinsesse, selv om kongeriket Hellas ikke lenger eksisterer. Som datter av en etterkommer i mannlig linje etter danske kong Christian IX, kan hun imidlertid med full rett kalle seg prinsesse av Danmark.

Theodora har siden våren 2010 vært i Los Angeles, og har opptrådt i mindre filmroller under navnet Theodora Greece.

Sjekk også: