Gå til sidens hovedinnhold

Prinsessen uten udyret

Hun er igjen aktuell som prinsessen som faller for feil fyr. Møt Natalie Portman.

Natalie Portman er snart aktuell som prinsesse/dronning Padmé Amidala, kvinnen som faller for Anakin Skywalker/Darth Vader og moren til prinsesse Leia - i Star Wars-sagaen. Vi har tatt en tur inn i biografen til skuespilleren som ble født i 1981 i Jerusalem.

Natalies gjennombrudd kom som Mathilda i filmen Léon fra 1994. Basert på den enorme innsatsen i den filmen fikk hun raskt flere oppdrag, og fem år senere var hun før første gang aktuell i Star Wars-sagaen. I mellomtiden hadde hun spilt i filmer som Mars Attacks, Heat og Woody Allens Everyone Says I love You. Det siste året har virkelig etablert Portman som noe mer enn Mathilda i Leon og Amidala i Star Wars. Med enorme kritikker, statuetter og annet har hun vært strålende i filmer som Garden State og Closer. For øyeblikket filmer hun V for Vendetta, en filmatisering av den legendariske tegneserien.

Hennes historie


Natalie Portman ble født i Israel, nærmere bestemt i Jerusalem. Hennes far var Avner Hershlag - en doktor med spesialitet innenfor barnløshet. Hennes mor er kunstner, og som treåring flyttet hun til USA. Hun debuterte som 12-åring i filmen Leon etter at hun ble oppdaget året før i en pizzarestaurant. Filmen ga henne en del problemer på grunn av det ikke uttrykte, men underliggende kjærlighetsforholdet mellom Mathilda og Leon i filmen.

I tillegg til å ha spilt prinsesse Amidala har også Natalie gått på Harvard for å studere psykologi (hun ble ferdig i 2003). Natalie er veganer og har matematikk som favorittfag på skolen (fordi man alltid får ett svar). Hun snakker fem språk flytende (hebraisk, engelsk, fransk, tysk og japansk). Portmans egentlige navn er Natalie Hershlag. Natalie kan også danse ballett og steppe.


En av de beste venninnene til Natalie er ingen ringere enn Britney Spears. De ble venninner da de spilte som små barn i skuespillet «Ruthless» på Broadway. I Phantom Menace så spiller Kiera Knightley hennes dobbeltgjenger. Noe hun også er i virkeligheten.

Den 19.mai spiller hun Amidala for siste gang i «Revenge of the Sith.»

Her er hennes filmer:

1994: Leon
1995: Developing
1995: Heat
1996: Mars Attacks!
1996: Everyone says I Love You
1999: Star Wars Episode 1: Phantom Menace
1999: Anywhere But Here
2000: Where the Heart is
2002: Star Wars Episode 2: Attack of the Clones
2003: Cold Mountain
2004: Garden State
2004: True
2004: Closer
2005: Domino One
2005: Star Wars Episode 3: Revenge of the Sith
2005: Free Zone

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken