Gå til sidens hovedinnhold

PC-prisene skyter til himmels

Det å anskaffe seg en PC i tiden som kommer kan bli en dyr affære.

I oktober skrev vi at resultatet av finanskrisen har blitt at PC-utstyr ikke faller i pris på normal måte. Normalt ser vi et kraftig prisfall på et produkt i løpet av levetiden, men fra sommeren og frem til nyttår har prisene mer eller mindre stått stille – og i en del tilfeller har prisene faktisk steget.

Har steget mye
- Det stemmer at vi ser stigende priser på en del datautstyr nå. Det at kronen er blitt svakere må trolig ta en stor del av skylden, men også den sesongavhengige etterspørselen spiller inn. Høsten er som kjent en tid da mange ønsker å ruste seg for en lang vinter, ved å handle inn ny elektronikk, fortalte ansvarlig redaktør for Tek.no-nettverket Håvard Røste til Nettavisen den gang.

På dette tidspunktet var det derimot ingen som trodde at prisene ville stige så mye at det var noe poeng i å forte seg med å kjøpe.

Verre enn ventet
Men 2009 kan fort bli et meget dyrt år. Importørene har så langt i stor grad selv tatt smellen for den svake norske kronen, men det kommer ikke til å fortsette.

Den norske kronen har svekket seg rundt 22 prosent i forhold til euroen i løpet av andre halvår i 2008, 37 prosent i forhold til dollar og utrolige 61 prosent i forhold til japanske yen – som er de viktigste valutaene i forhold til datautstyr. Dette er snakk om reelle prisøkninger for importørene, og dette blir nå skjøvet videre til forbrukerne.

Varsler kraftig prisøkning
Mot slutten av fjoråret var det en rekke forbrukerelektronikkprodusenter som signaliserte til Nettavisen at vi ville se en til dels merkbar økning i prisene over nyttår. Nå begynner de første konkrete tallene å dukke opp fra PC-produsentene.

- Vi har allerede økt, eller kommer til å øke, våre priser med mellom 9 og 13 prosent, sier pr-sjef Hans Seime i Dell til Dagens IT.

Og Dell er ikke alene.

- Det skjer en økning på rundt 20 prosent. Men justeringen av prisene har allerede begynt, så dette går over tid. Prisene går ikke opp 20 prosent over natten, vi begynte prosessen med prisøkninger i slutten av 2008, sier Jarle Bjørn Hasen i Fujitsu Siemens.

Gode tilbud nå
Er du på utkikk etter en ny PC kan det derfor være lurt å handle raskt. Mange importører og butikker sitter på til dels store lagre som de i disse dager dumper ut til gamle priser, før nye produkter kommer inn.

Reklame

Slik kan du kjempe om en premiepott på 90 millioner lørdag

Kommentarer til denne saken