Gå til sidens hovedinnhold

En ny Nattsvermeren

Mørk, mektig og usedvanlig fengslende thriller som stiller noen utfordrende moralske spørsmål.

Prisoners - USA 2013. Regi: Denis Villeneuve. Med: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Paul Dano, Viola Davis, Melissa Leo, Maria Bello

Aldersgrense: 15 år (egnethet: ungdom/voksen)

Denne usedvanlig (for å få det opplagte ordspillet ut av verden med en gang!) fengslende thrilleren begynner med nokså erkeamerikanske småbyidyll, da to vennepar og deres barn feirer thanksgiving sammen. Men når familienes to små jenter ikke kommer tilbake etter en tur utenfor huset, blir det klart at vi skal begi oss ned i den metaforiske, mørke kjelleren, både hva tematikk og stemning angår.

Politiet, under ledelse av etterforsker Loki (Jake Gyllenhaal), får raskt tauet inn en mistenkelig, ung mann (Paul Dano) med begrensede mentale evner, men grunnet mangel på bevis settes han fri igjen et par dager senere. Opprørt over løslatelsen bestemmer far til en av jentene og «survivalist» Keller Dover (Hugh Jackman) seg for å ta saken så vel som loven i egne hender. I håp om å finne ut hva som har skjedd med de to barna før det er for sent, går han etter den mistenkte på egen hånd, mens den innbitte og lavmælte Loki møysommelig fortsetter etterforskningen, nært sagt uten en ledetråd.

«Prisoners» tar et intenst og uhyggelig dykk ned i menneskesinnets mindre trivelige sider, ikke bare i form av barnekidnappingen historien tar utgangspunkt i, men også i sin skildring av hvor langt Dover er villig til å gå for å presse informasjon ut av den unge mannen han selv bortfører.

Dette er den engelskspråklige debuten til kanadiske Denis Villeneuve, som tidligere blant annet har regissert «Polytechnique» og «Nawals hemmelighet – Incendies». Med «Prisoners» utviser han bemerkelsesverdig stålkontroll over thrillersjangeren spesielt og filmmediet generelt. Han har dessuten fått med seg en imponerende besetning skuespillere, med Hugh Jackman og Jake Gyllenhaal i de mest sentrale rollene, begge gnistrende. Med på laget er også den svært erfarne filmfotografen Roger Deakins, som løfter filmen enda et hakk med sine utsøkte og kledelig dystre bilder.

«Prisoners» er først og fremst en stilfull, mørk og besettende spenningsfilm, men den stiller samtidig noen interessante moralske spørsmål om å forbryte seg for å oppklare forbrytelser, her satt mot et religiøst bakteppe. Spørsmål som naturligvis også har politiske aspekter, for eksempel overført til USAs behandling av terrormistenkte fanger.

Det velkomponerte manuskriptet av Aaron Guzikowski (tv-serien «The Red Road») tar stadig overraskende vendinger, som gjør at filmen føles like intens og aldri for drøy gjennom sin to og en halv time lange spilletid.

Flere aspekter ved «Prisoners» gir assosiasjoner til «Nattsvermeren» (eller «Silence of the Lambs», om man vil), men også «Se7en» dukket opp i tankene mine. Her har jeg altså nevnt to av de på flere måter sterkeste thrillerne i nyere tid, og selv om den kanskje ikke er helt der oppe blant de to, kommer «Prisoners» så absolutt fra sammenligningen med æren i behold.

«Håp på det beste og forbered deg på det verste», sies det ved et par anledninger i filmen. Man kan i hvert fall forberede seg på en mektig og ikke så rent lite ubehagelig filmopplevelse, som i min bok blir stående som en av årets aller beste filmer.

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken