Gå til sidens hovedinnhold

Prissjokk for boligeksperter

- Oj, det var mye, sier sjeføkonom om desemberfallet. Se hva ekspertene tror om 2008.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Prognosesenteret hadde på forhånd spådd en prisnedgang i desember måned, men hadde ikke forventet en nedgang på 1,7 prosent, slik tallene fra NEF viser.

NA24 - din næringslivsavis

- Oj, det var mye. Det var mer enn vi hadde regnet med, sier sjeføkonom Kjell Senneset til NA24, etter at han fikk servert tallenes tale.

Les mer: Svakeste boligtall på fire år

De labre tallene i fjorårets siste måneder gjør at Prognosesenteret nå kun gir det en femti-femti prosents sjanse når det gjelder å få den vante boligprisoppturen i januar.

Må mulig moderere
- Vi er usikre i år. Tidligere anslo vi sjansen til 80 prosent. Men med den siste måneden kan det bli vanskelig å få til, forklarer han.

Dersom boligprisene skulle fortsette å falle i januar og februar, sier Senneset at de vil måtte revurdere hele boligprisanslaget for 2008.

Prognosesenteret spådde i utgangspunktet en prisoppgang på syv prosent i 2008, men etter flere måneder med prisfall høsten 2007, modererte de spådommene til fem prosent.

«Best i test»
DnBNor Markets modererte også sitt anslag for 2008 mot slutten av fjoråret, fra fem prosent opp til tre.

Sjeføkonomen her, Øystein Dørum, ble i fjor utropt til «best i test» når det gjelder det å spå mest presist av en gruppe eksperter.

Norges Eiendomsmeglerforbund tipper også opp tre prosent, mens Eiendomsmeglerforetakenes Forening gir seg selv litt mer slingringsmonn og spår en oppgang på tre til fem prosent.

Våren redder året
Året sett under ett er prisene 11 prosent høyere i 2007 sammenlignet med 2006 grunnet et meget godt første halvår, mens tolvmånedersveksten (der man sammenligner desember 2006 med desember 2007) ikke er mer enn 1,9 prosent.

Les mer: Boligtall til besvær

- Skyldes resalg
- Vi har nok bommet litt alle sammen, sa advokat og nestleder i EFF, Torbjørn Ek, da boligtallene ble presentert tidligere i dag.

Selv om han mener vi går sidelengs inn i boligåret 2008, tror han alt vil snu seg i løpet av første halvår.

Sjeføkonom Senneset i Prognosesenteret er klar på hva som har gjort fjoråret så seigt på boligfronten:

- Det skyldes resalg av boliger, der leiligheter er blitt kjøpt opp i nye boligprosjekter, sier han.

Slike kjøp og salg gjøres vanligvis for å tjene kjappe penger og selge med gevinst, men å kjøpe for så å selge bolig i 2007, viste seg altså ikke være den mest gullkantede investeringen.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?