Gå til sidens hovedinnhold

Prisvekst kan gi rentehopp

Sannsynligheten for renteheving i januar øker. Men økonomene er fortsatt usikre.

Prisstigningen har satt fart, men overrasket ikke forventningene. Det går frem av tall for inflasjonen i Norge som Statistisk sentralbyrå la frem onsdag morgen.

NA24 - din næringslivsavis

Kjerneinflasjonen, målt ved KPI-JAE, som er konsumprisindeksen justert for energipriser og avgiftsendringer, steg med 1,0 prosent i desember, sammenlignet med samme måned året før.

Det er det samme som var ventet på forhånd. I november var tolvmåneders-veksten på 0,8 prosent. Norges Banks anslag for desember var 0,6 prosent.

Overraskelser
- Tallene er i tråd med konsensusforventningene, men vi fikk en del overraskelser her. Prisene på mat og klær stiger lavere enn ventet, mens transport-tjenester, møbler og telecom overrasket med 4,5 prosent månedsvekt. Det er også klare tegn på at prisene på at reparasjon og vedlikeholdskomponentene øker. Det forteller oss noe om stramheten i arbeidsmarkedet, sier seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken til NA24.

Spørsmålet de aller fleste stiller seg er om sterke inflasjonstall vil få Norges Bank til å heve renten allerede ved neste rentemøte i januar. I går fikk sentralbanksjef Svein Gjedrem indikatorer på at den norske økonomien er feberhett. Les mer om den saken her: Kjøpefesten truer renten

- Gjedrem var klinkende klar etter forrige rentemøte på at å heve i januar er i tråd med strategien om ”små og ikke hyppige skritt”. Lønnsveksten øker, inflasjonen klatret raskere enn Norges Bank har sett for seg, og kronen er ikke sterk. Hva kan i så fall holde Norges Bank igjen, skrev Søvik i sin morgenrapport i dag.

Dilemma
- Tallene ligger over Norges Banks inflasjonsforventninger. Det som er dilemmaet er at sentralbanken ikke vil få januar-KPI før i februar, og januar har gitt betydelige nedsideoverraskelser to år på rad. Det kan være at de ønsker å vente med å gå gå raskere frem med rentesettingen, sier Søvik til NA24.

Men økonomen er ikke hundre prosent sikker.

- Vi tror det er mer sannsynlig at det vil komme en renteheving i januar, men vi er ikke bombesikre, sier Søvik til NA24.

- Selv om kjerneinflasjonen kom inn noe under vår forventninger var det få overraskelser i tallene, skriver sjeføkonom Tharald Stray Laastad i Pareto Securities i en kommentar etter dagens tall.

Må passe kronen
- Som tidligere er det den importerte prisveksten som bidrar mest til økningen i årsveksten, mens den importerte prisveksten stiger kun beskjedent. Det illustrerer hvor viktig det er for Norges Bank å passe på at kronen ikke blir for sterk. Etter dagens tall holder vi derfor en knapp på at Norges Bank vil avvente til mars før de setter opp renten igjen, tror Laastad.

Men han er heller ikke bombesikker i sin sak.

- Merk imidlertid at inflasjonen fortsatt ligger over sentralbankens prognosebane og er derfor, isolert sett, et argument for å sette opp renten allerede 24. januar, avslutter Laastad.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte