Gå til sidens hovedinnhold

Professor: - Disse jentene er store forbilder

Professor mener rosabloggere med silikonpupper påvirker unge jenter.

(Nordlys:) Flere av landets mest populære bloggere har gjennomført plastisk kirurgi på kroppen sin av kosmetiske årsaker.

Nordlys skrev mandag at Harstad-bloggeren Sophie Elise (18) har fått smerter i venstre bryst etter at hun nylig var involvert i en bilulykke i Tyrkia. Selv tror bloggeren at det er noe feil med silikonet i brystet.

Til tross for smertene avdramatiserer hun det hele, og har ingen betenkeligheter rundt de kosmetiske inngrepene hun har gjort. Samtidig påpeker hun at hun ikke ønsker å være en "talsperson" for eller imot plastisk kirurgi.

Kritisk
Professor i barn og unges psykiske helse, Willy Tore Mørch, er mildt sagt kritisk til at de opererte bloggerne er forbilder for mange tenåringer.

- Etter mitt syn er de dårlige forbilder. Det er helt åpenbart at de har stor påvirkningskraft. Det har vi forskning som viser, sier Mørch til Nordlys.

- Bloggeren er populære nettopp fordi de tar opp tema som en god del jenter synes er spennende. De er forbilder gjennom å være aktive bloggere og jeg tror det kan påvirke leserne ganske mye, utdyper han.

(Artikkelen fortsetter)

Han mener at bloggene kan bidra til at unge jenter blir opptatt av å forandre kroppen sin.

- Jenter rundt 18-årsalderen forstår ikke konsekvensen av operasjonen de gjennomfører. Dette har noe med identitet å gjør, og jentene bør heller lære seg å bli stolt av den kroppen de har, sier professoren.

- Samfunnet bør bidra til å dyrke deres selvbilde, fortsetter han.

Sophie Elise som er en av bloggerne som har gjennomgått kirurgiske inngrep, mener de ikke bør kritiseres for å være ærlige om sine operasjoner.

- Et antall av norske kjendiser, vanlige kvinner, politikere, egentlig alle slags typer mennesker og kvinner går igjennom skjønnhetsinngrep - enten man bleker tennene, fjerner rynker, løfter puppene eller hva det nå måtte være. Men tydeligvis er man et dårligere forbilde om man er ærlig om det, svarer Sophie Elise på tiltalen.

- Nei altså, herlige Norge, lyver man om hva man gjør så er det bare å bli lovprist, men står man fram med noe så er det helt feil, legger hun til.

- Må få bestemme selv
Selv om Mørch er kritisk, ønsker han ikke å øke aldersgrensen for kosmetiske inngrep.

- De er myndige og må få lov å bestemme over egen kropp. Det er ingenting formelt galt med det, sier han.

Han påpeker at hans kritikk er myntet mot de som utfører operasjonene med skjønnhetsgrunner som motiv.

- Jeg ser bort fra de som har fått skader og trenger det av medisinske grunner.

Denne saken er levert av Nordlys

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken