Markedet for mindre leiligheter i Oslo og de andre større byene er elendig. Noe av årsaken er at spekulanter har kjøpt opp leiligheter i nye boligprosjekter for å selge videre med fortjeneste.

LES NETTAVISENS BOLIGMAGASIN

Disse leilighetene kommer nå ut på markedet og bidrar til økt tilbud og fallende priser.

Spekulanter

- Vi har forsøkt å kartlegge dette fenomenet, men det er vanskelig. De som driver med slikt resalg er vanskelige å finne frem til. De svarer gjerne ikke på henvendelser. Og de ser ikke på seg selv som spekulanter, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Nettavisen.

Les også: Nytt fall i boligprisene

Tall fra Prognosesenteret viser at prisene på leiligheter under 40 kvadratmeter har falt med hele 14 prosent siden mai i fjor.

Mandag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem boligprisstatistikken for mai. Den viste at prisene på leiligheter falt mest. Mens boligprisene generelt falt 0,6 prosent, falt prisene på leiligheter med 1,1 prosent i mai.

Stabile flytteplaner

Prognosesenteret har nylig gjennomført en undersøkelse på folks flytteplaner. På forhånd hadde Øye forventet at reduserte flytteplaner kunne forklare noe av nedgangen i boligmarkedet.

- Men, nei. Folks flytteplaner ligger stabilt, sier Øye.

I første kvartal svarte 14 prosent at de planlegger å flytte i løpet av de nærmeste 12 månedene. Dette er samme nivå – i området 13 til 15 prosent – som i de foregående fire kvartalene.

Ifølge Øye er det tre hovedårsaker til at det svake leilighetsmarkedet.

Selger først

- I byene er det mange boligspekulanter som har kjøpt flere leiligheter, og som nå må selge igjen i et dårlig marked, såkalt resalg. Vi vet ikke hvor mange dette er, og ikke hvor lang tid det tar før den effekten er borte, sier Øye.

I tillegg mener Øye at folk har blitt skremt av det svake markedet. De vil vite hva de har å rutte med, og selger derfor sin eksisterende leilighet før de kjøper ny. Da blir det fort et tilbudsoverskudd i markedet.

Endelig er mai en av de månedene der tilbudet av boliger er størst. «Alle» vil selge om våren.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn en stilig Tivoli-radio i dag