Det er typisk norsk å ha god råd - vi surfer på oljebølgen.

Rekordmange nordmenn har planer om hyttekjøp. Det viser den siste Fritidsmarkedsundersøkelsen fra Prognosesenteret.

SELGE HYTTA? Finn megler

Hele 97.000 husstander svarer at de har konkrete planer om å kjøpe fritidsbolig i løpet av de neste 12 månedene. Dette er en økning på 13 prosent fra fjorårets undersøkelse, der 84.000 svarte at de hadde slike planer.

Det er først og fremst ved kysten folk planlegger å kjøpe fritidsbolig.

Strandhytte, ja takk!
- Det er en kraftig vekst for kysten. Hele 50.000 sier de har planer om å kjøpe hytte ved kysten. Dette er en økning fra 40.000 fra året før, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Nettavisen.

Nordmenn har god økonomi, og ser lyst på fremtiden. Rundt 24.000 ble eier av hytte i fjor. Dermed er vi omtrent oppe på nivået fra før finanskrisen.

36.000 sier de har konkrete planer om kjøp av hytte på fjellet, opp fra cirka 30.000 forrige gang.

Omrking 11.000 sier de vil kjøpe hytte i innlandet. Dette er omrent uendret fra året før.

- Det vi ser er enn vridning av interessen mot kysten og utlandet, sier Øye.

Nordmenns interesse for fritidsbolig i utlandet har også nådd nye rekorder. Krona er sterk, og den økonomiske krisen i mange av middelhavslandene har sendt prisene på fritidsboliger til bunns.

I undersøkelsen sier 47.000 at de planlegger kjøp av hytte i utlandet, mot rundt 40.000 forrige gang.

- Den sterke veksten her reflekterer nok at mange har utsatt planlagt kjøp, sier Øye.

Ifjor var det laveste nivået på lenge - rundt 2000 kjøpte feriebolig i utlandet.

Fritidsmarkedsundersøkelsen gjennomføres av Prognosesenteret to ganger i året. Folk blir spurt om de har konkrete planer om kjøp i løpet av en 12-månedersperiode.

Når det reelle tallet for kjøp av fritidsboliger ligger rundt 10.000 i året (fritt salg), og undersøkelsen viser at 97.000 har planer om konkret kjøp, så sier nok undersøkelsen vel så mye om folks drømmer som om reelle kjøpsplaner.

At svarene forteller at nordmenn forventer å betale 1,25 millioner i snitt for et landsted ved kysten, styrker denne antakelsen.

- De drømmer om ting de ikke kan oppnå, sir Øye.

Det finnes selvfølgelig billige hytter ved kysten - for eksempel i Nord-Norge - men det er ikke her folk vil ha strandhytta si.

- Innlandshytta godt alternativ
For de som ikke har så mye å rutte med er hytte i innlandet et godt alternativ, mener Øye. Interessen er dalende for disse hyttene, og prisene er lave. Men ved mange av landets innsjøer finner du mange sjarmerende hytter, og du kan virkelig nyte ferien i fred og ro.

Av de som vil kjøpe i utlandet, svarer så mange som hver trede at de ser på det som en investering.

Øye tror det kan være mange gode kjøp å gjøre i utlandet, men advarer folk mot å kjøpe i Spania eller Hellas hvis det først og fremst er for å få avkastning på en investering.

Høy risiko ute
- Her er det mye risiko. Jeg sier lykke til. Skal man lykkes med dette må man være lurere enn andre investorer. Det finnes en del rikinger lokalt i Spania og Hellas også som er lure, og de plukker eiendommer blant bunnfallet, sier han.

Tidligere har prisene på fritidsboliger disse landene steget tosifret hvert år. Øye tror det er lenge til dette skjer igjen. Det er overflod av fritidsboliger.

Gjennomsnittsprisen nordmenn forventer å betale for fritidsboligen sin er uendret på 1,4 millioner kroner.

Totalt er det rundt 400.000 fritidsboliger i Norge.

I Fritidsmarkedsundersøkelsen svarer 1,2 millioner husholdninger at de enten eier eller har tilgang til fritidsbolig. Det betyr at hver hytte «deles» mellom tre familier.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)