Den siste Fritidsmarkedsundersøkelsen fra Prognosesenteret viser at nordmenns tro på fremtiden og egen økonomi er ganske så god.
LES OGSÅ:Hytteprisene opp 68 prosent
Hele 84.000 husstander svarer i undersøkelsen at de har konkrete planer om å kjøpe fritidsbolig i løpet av de neste 12 månedene.
Legger man til grunn prisen de forventer å betale for fritidsboligen - 1,4 millioner i snitt - gir det en samlet investering på 1175 milliarder kroner.
SELGE HYTTA? Finn megler
Så mye vil det ilikevel kke blir handlet for. Fritidsmarkedsundersøkelsen måler i stor grad folks drømmer. Men den gir likevel et godt inntrykk av temperaturen og forventningene til fremtiden.
I virkeligheten omsettes det litt under 20.000 fritidseiendommer i året i Norge, slik at det bare er snaut hver fjerde «drømmer» som faktisk går ut og handler hytte.
Sjøen ruler
Av de 84.000 som sier de har planer om å kjøpe, vil hele 45.000 kjøpe fritidsbolig ved kysten. Dette er en dramatisk økning fra nivået på 23.000 for to år siden.
- Her kan det bli trangt i døra. Det borger for prisrekorder ved sjøen, sier partner Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret til Nettavisen.
Som kjent bygges det svært lite ved kysten, og presset er stort på de eiendommene som er til salgs.
Derfor er det ikke overraskende at det er kystkommunene på Østlandet som har de høyeste prisene.
Mye egenkapital
Øye synes at et særlig interessant trekk ved det norske fritidsboligmarkedet er at det ikke er så veldig konjunkturfølsomt som man kanskje skulle tro. Nordmenn låner mye mindre til hytta, enn til boligen.
I undersøkelsen går det frem at 27 prosent planlegger å kjøpe hytte for oppsparte midler. 41 prosent svarer at de vil finansiere delvis med lån i bank, og delvis med egenkapital.
- Det betyr at hele to tredjedeler svarer at de i stor grad vil egenkapitalfinansiere kjøpene. Det er en atskillig høyere andel enn i boligmarkedet, sier Øye.
Færre vil til fjells
Andelen som sier de planlegger å kjøpe på fjellet går ned. For to år siden svarte 40.000 at de planla å kjøpe hytte på fjellet. Denne andelen er nå redusert til 32.000.
Det omsettes i underkant av 20.000 fritidsboliger i Norge i året. Totalt er det 400.000 hytter.
I Fritidsmarkedsundersøkelsen svarer 1,2 millioner husholdninger at de enten eier eller har tilgang til fritidsbolig. Det betyr at hver hytte «deles» mellom tre familier.
Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.
Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.
(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)