Gå til sidens hovedinnhold

- Eldre bør få kjøpe sex

Bodø Senior Høyres forslag ble møtt med fnising.

- Ømhet og så videre er like viktig for eldre og funksjonshemmede som for andre. Men alle har ikke samme muligheten til å innlede vanlige forhold, sier Alfred Nilsen-Nygaard i Bodø Senior Høyre til Avisa Nordland.

Krav
I en resolusjon sier årsmøtet at Bodø Senior Høyre er overbevist om at straffelovens paragraf 202 a, om kjøp av seksuelle tjenester, ikke tar menneskelige hensyn, og at den derfor neppe ville passere Menneskerettighetsdomstolen.

Bodø Senior Høyre mener Stortinget bør ta for seg loven på nytt og gi den et tillegg som tar vare på eldre enslige og handikappedes menneskelige krav.

- Det er forsøket verdt, sier Karsten Karlsen i Bodø Senior Høyre.

- Vi vil bli sett på som individer, sier Nilsen-Nygaard, som fremmet forslaget til resolusjon som ble vedtatt av årsmøtet.

Frivillig
Lillian Eck Hansen, nyvalgt leder i Bodø Senior Høyre, var en av dem som stemte for:

- Min begrunnelse er at kjøp av sex har eksistert fra tidenes morgen, og man får det ikke bort med bøter. Jeg ønsker ikke kjøp og salg av sex med tvang, men synes det bør være legalt hvis det skjer frivillig mellom voksne mennesker. Der støtter jeg meg til PRO-senteret som er av samme oppfatning.

Bodø Senior Høyre går ikke inn på hvem som er eldre i denne sammenheng.

- Her må det brukes skjønn. Det kan for eksempel være ei enke på 60 som fortsatt er sprek som ei loppe, sier Nilsen-Nygaard. Han trekker fram at utseende, hensynet til barn, eller andre forhold kan gjøre det vanskelig å få sin seksualdrift tilfredsstilt.

- Derfor vil noen fra tid til annen søke sitt seksualkrav tilfredsstilt ved kjøp av seksuell omgang. Og jeg understreker at jeg snakker om enslige. Jeg vil ikke oppfordre til utroskap, sier Nilsen-Nygaard.

Fniste
Han forteller at da han orienterte om resolusjonen i Bodø Høyre, ble det møtt med fnising.

- Det sier ikke så rent lite. Oppfatningen er at de eldre ikke har sex, rett og slett sier han til Avisa Nordland.

Resolusjonen sier ingenting om organisering, men Lillian Eck Hansen mener personlig at legaliserte horehus er veien å gå. Da kunne også de prostituerte få beskyttelse.

- Men jeg kan ikke gi noen oppskrift på hvordan dette skulle gjøres. Det vi har gjort er å peke på at sex er en berikelse, og på hvordan personer som lever slik at de ikke får det, kan imøtekommes.

Slå i ullsekk
Hun forteller at forslaget vakte stor diskusjon.

- Og det kommer det nok også til å gjøre i de tusen hjem. Da forslaget ble fremmet lurte folk på hva i himmelens navn dette var for noe. Men når politiet kan gi bøter på opp til 25.000 kroner for kjøp av tjenester, hvorfor går disse folkene og lar seg betjene av en prostituert? Å bøtelegge hjelper ingenting.

Resolusjonen fra Bodø Senior Høyre er nå sendt til Stortingets justiskomité. Nilsen-Nygaard er ikke altfor optimistisk med tanke på forslagets videre skjebne.

- Det blir nok som å slå i en ullsekk. Justiskomiteen er vel så besett moralsk. Men i den grad dette kan føre til debatt, er det ikke helt bortkastet.

Les flere nyheter fra Nordland hos Avisa Nordland.

Kommentarer til denne saken