(YEYE): Ifølge TV 2 oppgir hele 3,5 prosent av norsk skoleungdom at de har solgt seksuelle tjenester en eller flere ganger. Yeye har møtt en av de som gjør det.

Hva synes du om at ungdommer selger sex? Si din mening i bunn av saken!

Har solgt sex for 25.000 kroner
«Fredrik» har solgt sex siden han var 18, og har så langt hatt åtte kunder. I møte med Yeye forteller han åpent om sitt yrke.

- Jeg hadde en annen jobb tidligere, men jeg kan jobbe mindre og tjene mer på å være prostituert. I tillegg synes jeg det er en interessant jobb, og med de kundene jeg har, er det også veldig trygt. Derfor velger jeg å selge sex.

19-åringen mener sexsalget er godt betalt.

- Jeg har tjent over 25.000 kroner på å selge sex. Kundene mine er helt normale og oppegående mennesker. Noen er homofile i heterofile forhold, noen er menn som har problemer med å «få seg noe» på andre måter, sier han. (Artikkelen fortsetter under bildet)

- Kan være ganske gøy
Til Yeye sier «Fredrik» at han verken skammer seg over jobben eller føler han gjør noe galt.

- Folk er veldig trangsynte og dømmende overfor de med et annet syn på sex. Faktisk kan det være ganske gøy å selge sex, forklarer «Fredrik».

Føler seg dømt
Han er ikke begeistret for måten prostituerte blir omtalt.

- Jeg tror mange ser ned på eller synes synd på oss. Det er litt rart, for de aller fleste prostituerte er verken slemme eller svake. Hele vår kultur er bygget på en gjeng prostituerte; i Hellas var det i gamle dager helt vanlig og akseptert å selge sex, mener han.

- Handler ikke om sexkjøp
Yeye har også vært i kontakt med en av dem som kjøper seksuelle tjenester. «Harald» (41) ønsker heller ikke å stå frem med navn, men sier at han ikke ser på dette som kjøp og salg av sex.

- Det handler ikke om å «kjøpe» sex. Det er ikke selve kjøpet som er poenget. Det handler mer om at enkelte av de unge guttene som er attraktive og som jeg kan tenke meg å ha sex med, vil ha betaling. Det har jeg ingen motforestillinger til, med mindre guttene er opplagte «rundbrennere» med mange kunder, er urenslige eller mer «risky» personer, forteller han til Yeye.

Han forteller også at han har hatt sex med unge gutter helt ned i 16-årsalderen, men avviser at det dreier seg utelukkende om sex mot betaling.

- Det er ikke slik at folk som meg, som fra tid til annen har sex mot betaling, utelukkende har det. Jeg har oftere sex med gutter som er for eksempel i alderen 16-21 uten betaling, enn med betaling, forteller han.

- Oppegående, vanlige gutter
«Harald» forteller også at guttene som selger sex er oppegående, vanlige gutter.

- Det er snakk om unge gutter som er oppegående, pene og bevisste unge gutter som gjør dette, og som jeg har vært i kontakt med, sier han.

- Kan være farlig
Anne Grytbakk er leder for Ung Pro-prosjektet, som har hatt fokus på ungdom under 18 som selger sex. Hun mener mange av ungdommene som selger sex, kan ta alvorlig skade av å drive med sexsalg.

- For noen kan det bli skadelig om man ikke følger sitt eget tempo. Mange av de ungdommene som har solgt sex som vi har snakket med, sier at de i ettertid er skamfulle og ikke minst sinte fordi de føler seg utnyttet, sier hun.

Hun mener ungdom som selger sex ofte kan være i samme situasjon.

- De som havner i slike situasjoner er ofte sårbare ungdommer, som kanskje tidligere er utsatt for krenkelser eller overgrep. Ikke bare seksuelle overgrep, men også i form av omsorgssvikt. Dette kan dreie seg om ungdom som søker bekreftelse og omsorg, men forveksler dette med seksuell kontakt, mener Grytbakk.

- Større smittefare
Lege og fagansvarlig for SUSS-telefonen (Senteret for ungdomshelse, samliv og seksualitet), Mette Hvalstad, sier til Yeye at man ved å selge sex kan miste kontrollen, men at også sjansen for å bli smittet av en seksuelt overførbar infeksjon er større.

- Å prostituere seg er farlig på to måter. For det første kan man komme i en situasjon der man ikke har særlig kontroll og kan risikere å bli utsatt for seksuelle overgrep av en eller flere personer. Det andre er at man jo kan bli utsatt for smitte av en seksuelt overførbar infeksjon. Enhver sex med en ny partner er en potensiell risikosituasjon, og en prostituert vil ha større sjanse for å kunne pådra seg smitte ettersom det jo ofte er snakk om flere seksualpartnere. Dette gjelder jo også for dem som kjøper sex, sier Hvalstad.

Siste 5 saker fra Yeye.no:
Arktisk finalerapport
Slik blir «Sex and the City»-filmen
Vanessa forfølges av paparazziene
Nordmann hjelper stjernene
Møt undergrunnslegenden

Hva synes du om at ungdommer selger sex? Si din mening!