Gå til sidens hovedinnhold

- Gruer seg til sommeren

En fersk undersøkelse viser at en av tre nordmenn med psoriasis unngår strender og parker.

(SIDE2:) - Det er bekymringsfullt at så mange gruer seg til sommeren, siden de fleste psoriatikere har behandlingseffekt av sol og varme, sier Terje Nordengen, generalsekretær i Norges Psoriasisforbund i en pressemelding.

120.000 nordmenn har den kroniske betennelsessykdommen psoriasis av en eller annen grad. Sykdommen er kronisk, og opptrer gjerne første gang hos pasienter mellom 15 og 30 år. Psoriasisutslett karakteriseres av rødlige utslett med skjelldannelse.

Noen kan ha svært lite utslett med små forandringer på neglene, og på små områder ellers på huden. Kløe og flass kan forekomme i hodebunnen, spesielt bak ørene og i den ytre øregangen, sammen med utslett på albuer og knær. Noen har så lite utslett at de ikke er oppmerksomme på at de har en hudlidelse før et mer uttalt og typisk utslett utvikles, ifølge Norsk Psoriasisforbund.

Skyr sommerklær
I en ny undersøkelse oppgir en av tre personer som har den ikke-smittsomme hudsykdommen, at de kommer til å unngå strender eller parker når det er fint vær. Årsaken er at de ikke ønsker å eksponere psoriasisrammet hud for andre mennesker.

Av samme årsak, gruer like mange seg til å bruke lette sommerklær.

- Det er dessverre ikke overraskende tall, sier Nordengen. Han frykter at tallene spesielt gjelder unge mennesker.

Nordengen mener at en av årsakene til at så mange gruer seg, er fokuser på utseende og perfekt hud blant unge. Han tror det bidrar til at mange holder seg unna stranden.

- Undersøkelsen viser dessverre også at 44 prosent sier sykdommen i stor grad har begrenset livet deres, sier Nordengen.

- Dette kan hjelpe
I undersøkelsen, utført av psoriasisforbundet, har 647 personer med psoriasis deltatt. Videre viser det seg at seks av ti mener at psoriasis «i stor» eller «i meget stor» grad undervurderes som sykdom. Det kommer også fram at en av tre har måttet bytte behandling fra fire til mer enn 10 ganger.

Nordengen mener økt informasjon om behandlingsalternativene kan bidra til at færre må grue seg til sommeren.

- Den mest moderne form for behandling av personer med alvorlig psoriasis er såkalt biologisk behandling. Er man kvalifisert for slik behandling, gir det ofte en god effekt på huden. Derfor er det et tankekors at hele 72 prosent av respondentene sier de aldri har fått informasjon av legen sin om denne form for behandling. Det er også urovekkende at mer enn hver tredje psoriatiker i Norge har byttet behandlingsregime fra 4 til mer enn 10 ganger, sier generalsekretæren.

Blogger om psoriasis
Side2 har tidligere skrevet om bloggeren Marie Brudevold, som har bloggen «Supermarie».

- Jeg har alltid hatt noe jeg trodde var «utslett» bak ørene, samt noe jeg trodde var en tørrflekk på magen. Jeg hadde aldri tenkt så mye over det, før jeg i vinter plutselig fikk røde prikker over hele magen, sa Marie til Side2 i fjor.

Les hele saken til høyre på siden:

Under overskrifter som «leopardsummer», og «life of a leo», skriver hun humoristisk og alvorlig om det å ha hudsykdommen psoriasis.

- De første månedene holdt jeg sykdommen «hemmelig» for leserne. Jeg hadde mer enn nok med å venne meg til livet med en vanskelig hud, og var redd for at hvis jeg skrek ut om psoriasisen ville det ødelegge drømmene mine om en fremtid i Forsvaret, med utenlandstjeneste som største ønske. Noe i meg ville likevel dele tanker og følelser rundt sykdommen, og jeg tenkte at hvis sykdommen var så alvorlig at Forsvaret ikke kan gi meg en fremtid i Kongens klær, ville de uansett finne ut av det på helsesjekker, forteller Marie.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken