Gå til sidens hovedinnhold

Ti anbefalte kjøp til PSP

Med nye PSP Go kan du velge mellom en rekke spill i Playstation Store. Her er vår guide til de beste spillopplevelsene.

1. oktober lanseres en ny spillmaskin i Norge, PSP Go. Sjefspiller Kristian Evensen har testet maskinvaren til det ytterste og mener konsollene er blant spillverdenens mest interessante eksperimenter noensinne.

Hvorfor det? Fordi med PSP GO har Sony kastet alt som heter fysiske spilldisker ut av vinduet. Skal du ha spill til konsollen, må du kjøpe og laste de ned fra en nettbutikk. Om det fungerer like utmerket for Sony som det gjør for Apple gjenstår å se.

Om du kjøper deg en PSP Go eller eier en av de eldre PSP-ene - det kan være vanskelig å finne perlene blant spillene i Playstation Store. Med disse ti spillene kan du imidlertid være trygg på gode spillopplevelser.

LocoRoco

Før i tiden ble PSP betraktet som en maskin for gutter, de fleste spillene gikk enten ut på å skyte noe, kjøre om kapp eller utøve en eller annen sport.

Plattformspillet «LocoRoco» endret på det, her skal du styre søte og sjarmerende figurer rundt i fargerike og trivelige omgivelser. Eller, det er omgivelsene du styrer, gjennom skulderknappene roterer du på spillverdenen og hjelper LocoRoco-ene gjennom banene.

På tross av at kontrollen av og til ikke fungerer optimalt, er spillet kjempemorsomt – det er fullt av humor og nivåene er godt designet, varierte og akkurat passe utfordrende. En liten advarsel er for øvrig på sin plass, tittelsangen er meget vanedannende og du kommer til å nynne på den lenge.

Bla gjennom bildene nedenfor for et inntrykk av spillet:
(Artikkelen fortsetter under under bildekarusellen)

HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b1691", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "1691"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.addVariable("htmlObjectId", "picshow_b1691"); so_bk.write("karusell_so_body1691");

Grand Theft Auto: Liberty City Stories og Vice City Stories

PSPs to «Grand Theft Auto»-spill, «Liberty City Stories» og «Vice City Stories», er blant maskinens mest imponerende titler. Rockstar byr på fullverdige «GTA»-opplevelser og spillene er tilnærmet identiske sine PS2-brødre, for fans av store actionspill er disse to «må-ha». Hvis du bare har råd til ett bør du gå etter hvilken tidsepoke du liker best. «Liberty City Stories» foregår i vår tid og er satt til samme by som «GTA 3», mens «Vice City Stories» utspiller seg på 80-tallet og er tilsvarende for «GTA: Vice City»

Bla gjennom bildene nedenfor for et inntrykk av spillet:
(Artikkelen fortsetter under under bildekarusellen)

HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b1690", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "1690"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.addVariable("htmlObjectId", "picshow_b1690"); so_bk.write("karusell_so_body1690");

Patapon

Strategispill på håndholdt har stort sett vært av den traurige, rundebaserte varianten. Sony bestemte seg for å gjøre noe med det og ga i 2008 ut det sjarmerende «Patapon», hvor du trommer ordrene dine i takt med bakgrunnsmusikken. Spillet er i 2D og sees fra siden av og minner derfor litt om et plattformspill, men la deg ikke lure: Det er utelukkende tenking, taktikk og en fungerende rytmesans som får deg helskinnet gjennom.

Bla gjennom bildene nedenfor for et inntrykk av spillet:
(Artikkelen fortsetter under under bildekarusellen)

HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b1689", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "1689"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.addVariable("htmlObjectId", "picshow_b1689"); so_bk.write("karusell_so_body1689");

Wipoeut: Pure

Fremtidsracerspillet «Wipeout: Pure» var, sammen med tidligere nevnte «Ridge Racer», det teknisk mest imponerende lanseringsspillet. Utviklerne hos Studio Liverpool bød på en grafikk ingen trodde var mulig på en håndholdt konsoll. Heldigvis holdt og holder også selve spillet mål, romskipene er mange og varierte, banene godt designet og motstanderne krevende. Eneste minuset er at kontrollen er vrien, i starten kommer du stort sett til å krasje. Hold ut og «Wipeout: Pure» forvandler seg fra et beist og til en suveren og tilfredsstillende spillopplevelse.

Bla gjennom bildene nedenfor for et inntrykk av spillet:
(Artikkelen fortsetter under under bildekarusellen)

HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b1687", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "1687"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.addVariable("htmlObjectId", "picshow_b1687"); so_bk.write("karusell_so_body1687");

Killzone: Liberation

Førstepersonsskytespillet «Killzone» til PS2 skulle bli Sonys svar på kjempesuksessen «Halo», men dessverre gikk ikke alt etter planen og spillet leverte ikke varene. Forventningene til seriens håndholdtdebut, «Killzone: Liberation», var derfor lave. Heldigvis fikk utviklerne det skikkelig til - «Liberation» er et krevende, men fantastisk godt og tilfredsstillende skytespill.

Bla gjennom bildene nedenfor for et inntrykk av spillet:

HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b1688", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "1688"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.addVariable("htmlObjectId", "picshow_b1688"); so_bk.write("karusell_so_body1688");

Ridge Racer

Arkadebilspillet «Ridge Racer» ble sluppet sammen med maskinen og var det perfekte lanseringsspill. Det tekniske viste hva PSP var god for, og spillet var tilgjenglig, underholdende og dypt. Grafikken er ikke like imponerende nå fire år senere, men spillbarheten er fortsatt suveren og vi i redaksjonen spiller det tilnærmet daglig. Det er lite på PSP som slår følelsen av å utføre en heftig sladd i siste sving, fyke forbi motstanderne og sikre seieren.

1701

Lumines

Alle håndholdtmaskiner må ha minst ett suverent tenkespill og på PSP heter det «Lumines». Fra toppen av skjermen faller det 2x2-blokker som inneholder opptil to farger, og du kan rotere på blokkene og målet er å få minst fire klosser med lik farge ved siden av hverandre. Får du til det, forsvinner klossene (som vanlig er det slutt hvis spillbrettet blir fullt) og du tjener poeng. Etter hvert blir du helt hekta og begynner å se mønstre og kombinasjoner, og den deilige hypnotiske musikken gjør det enda vanskeligere å legge fra seg spillet. Jeg har mistet tellingen på hvor mange timer jeg har brukt på «Lumines», og hvis jeg skal være helt ærlig så vil jeg ikke vite det heller.

1700

Daxter

Hvis det er en ting PSP fortsatt mangler, så er det en egen maskot. Med tredjepersonsplattformeventyret «Daxter» gjorde Sony et forsøk, men mangelen på en oppfølger tyder på at de ikke var helt fornøyde. Merkelig, for ifølge oss leverte spillet varene og vel så det. Omgivelsene og oppgavene er varierte, grafikken fortsatt lekker, hovedpersonen Daxter festlig og kontrollen for det meste helt topp. Mangelen på en egen styrestikke for kameraet irriterer av og til, men det er til å leve med.

1699

God of War: Chains of Olympus

Mange tvilte på at utviklerne hos Ready at Dawn skulle klare å lage et fullverdig «God of War» til PSP, men det gjorde de og «Chains of Olympus» har blant annet blitt hedret med Gullstikka for beste håndholdtspill. Spillet utspiller seg før seriens to PS2-spill og hovedpersonen Kratos var en aggressiv hissigpropp allerede da. Kampene og angrepene er spektakulære, kontrollen suveren, fiendene varierte, omgivelsene lekre og spillet utfordrende. Hvis du ute etter et actionspill til PSP og ikke allerede har dette, løp og kjøp.

1698

Crush

Tenkespillet «Crush» er det uten tvil minst kjente og mest spesielle spillet på denne lista. Du tar kontroll over en kar ved navn Danny og skal utforske vonde minner som hindrer han i å sove. Måten du gjør det på er ved å jobbe deg gjennom stadig mer krevende nivåer, du må hele tiden bytte kameravinkel, skifte mellom 2D og 3D gjennom å ”mose” omgivelsene og utnytte den ekstra dimensjonen. Jeg vet at det ikke høres så artig ut, så du må bare tro meg når jeg sier at det er det.

1697

På forsiden av Spillmagasinet finner du flere saker om spill.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken