(Spill): Playstation-familiens foreløpig eneste håndholdtmedlem har hatt et par kjipe år, toppspillene har nesten uteblitt og mange har gjort det de kan for å latterliggjøre maskinen.

Nå har Sony tatt tak og lover at 2009 skal bli PSPs år, og førstemann ut er skytespillet «Resistance: Retribution».

A4-historie

Spillet bygger på hendelsene i «Resistance: Fall of Man» til PS3, uten at du trenger å ha spilt det for å skjønne hva som foregår. De onde Chimera fortsetter å spre seg i en alternativ versjon av 50-tallets Europa og hovedpersonen er den bitre, britiske soldaten James Grayson. Etter å ha tatt livet av den Chimera-smittede broren sin, klikket og ført sitt eget korstog mot fienden, ble han slengt i fengsel for desertering.

1739

Heldigvis trenger den franske motstandsbevegelsen hjelp og Grayson går motvillig med på å bidra. Jeg skjønner han godt, franskmennene i «Retribution» er overlegne, frekke og generelt veldig usympatiske. Uansett, det som følger er en actionfylt reise gjennom store deler av kontinentet. Dessverre klarer ikke historien å følge opp det lovende utgangspunktet, men fortellingen er likevel underholdende og gjør nytta si.

Utnytter maskinvaren

Selve spillet er derimot strålende, utviklerne hos amerikanske Sony Bend har utnyttet maskinvaren til det fulle. I tillegg til å by på masse å gjøre både for de som spiller alene og flerspillerfans, er spillets versjon av et krigsherjet Europa noe av det flotteste jeg har sett på PSP, lyden er suveren og kontrollen sitter fra første sekund.

«Resistance: Retribution» forgår i tredjeperson og ikke førsteperson som sine to PS3-brødre, og det vi får servert minner om et håndholdt «Gears of War». Fiendene er varierte, hendelsene ofte spektakulære, bossene imponerende, de mange skuddvekslingene heftige og du må utnytte omgivelsene aktivt. Våpnene er forresten like barske og kreative som i PS3-spillene, gønnernes eksotiske ekstrafunksjoner åpner for en rekke spennende muligheter og taktikker.

Smart kontroll

For en maskin som har begrenset med knapper og spaker høres ”et håndholdt «Gears of War»” mye ut, men utviklerne har implementert en smart og velfungerende kontroll. Spillet tar seg nemlig av alt som har med å søke dekke og sikting å gjøre, du trenger bare å fokusere på å styre figuren, bestemme hvilken fiende siktet skal være låst på og skyte.

Hvis du for eksempel vil gjemme deg bak en kasse, løper du bare inn i den. Og når du skal sikte på en fiende, flytter du siktet i nærheten av beistet og så låser spillet det fast i motstanderen. Selv etter mange, mange timer har jeg ikke opplevd ett eneste feilskjær fra kontrollsystemet, noe som er meget imponerende.

Litt lett

Dessverre gjør all automatikken så «Resistance: Retribution» er litt for lett, på tross av at enkelte skuddvekslinger er utfordrende går det meste veldig greit. Riktignok kan du slå av siktehjelpen, men da blir spillet for vanskelig igjen. En mellomting hadde med andre ord vært ønskelig.

Et annet problem, i hvert fall i en håndholdtkontekst, er at «Retribution» bruker mye tid på mellomsekvenser. Selve oppdragene er akkurat passe lange, men når jeg bare skal spille i fem minutter så har jeg ikke lyst til å bruke to på å se en mellomsekvens. Utviklerne lar deg hoppe over filmsnuttene, men da mister du jo deler av handlingen.

Et godt kjøp

Heldigvis legger ikke de to minusene en nevneverdig stor demper på opplevelsen. «Resistance: Retribution» er et underholdende og heftige actionspill med en suveren kontroll. Samtlige PSP-eiere bør få med seg dette.

Se traileren fra «Resistance: Retribution»

HTML EMBED
video_embed(12010,1);

På forsiden av Spillmagasinet finner du flere saker om spill.