(SIDE2:) De aller fleste har opplevd fragmenter av dårlig selvtillit. Dager der en føler for å være veggpryd, og bevege seg i periferien av den sosiale sfære.

Andre kan kanskje føle en konstant tvil av egen selvverdi, av ulike årsaker.

Ikke gjør det. Alle er unike og alle har talenter for noe, selv om det ikke er sikkert at hver og enkelt av oss har funnet vår nisje enda.

Her er noen gode råd på veien mot bedre selvtillit, med inspirasjon fra Psychology Today .

Ta grep om ditt sosiale liv
For å bedre dine sosiale ferdigheter må du bruke tid på dem. Øvelse gjør som kjent mester, og mestringsfølelse kan gi en potensiell lykkerus. Ved å omgi deg med forskjellige mennesker og energier, kan du observere andres interaksjoner og samtidig finslipe dine. Ikke si nei til festinvitasjoner, planlegg treff med bekjentskaper du er lysten på å lære og kjenne bedre.

Tenk positivt
Klisjé, klisjé, tenker du, og det er lettere skrevet enn gjort. Men usikre mennesker nærmer seg gjerne andre med en følelse av at de må bevise noe; Jeg er så humoristisk og interessant. Vær så snill, lik meg. Mens selvsikre mennesker bare forventer at folk skal respondere positivt til dem. Så hvordan en ser seg selv, kan ofte reflekteres i øynene til den du prater med. Alltid tenk at du er fantastisk og du vil utstråle det.

Vær en sosial observatør
De med høy sosial kompetanse er flinke til å samle informasjon. De observerer sine omgivelser, lytter og tar mentale notater. De har øye for menneskers uttrykk, både vokalt og uttrykksmessig, og har lært seg å lese signaler. Du trenger ikke være superinteressant, du må være interessert. Det er lite som slår en god lytter på det sosiale barometer.

Lær å takle og feile.
Alle vil bli avvist fra tid til annen. De sosialt selvsikre tar ikke dette personlig, og det preller av som snøkrystaller på en goretexjakke. En kan ikke bli likt av alle. De selvsikre tenker ikke at det er dyptliggende årsaker til dette, slik som at en er vanskelig å like eller har problemer med å få venner. De peker derimot på andre faktorer som manglende kjemi eller misforståelser, og går videre med like brusende fjær.

Kontroller følelsene dine
Sosiale situasjoner er komplekse og dynamiske. Det florerer av verbale og nonverbale uttrykk, slik som toneleie og ansiktsuttrykk. Om du føler deg usikker, så prøv og kontrollere hvordan dette vil manifestere seg fysisk ved deg. Kjenner en at hjertet banker og at kinnene er overopphetede, kan det være lett å ha et vilt, flakkende blikk og spe stemme. Hvorfor skal en føle seg underlegen eller forlegen i forhold til andre? Det er helt feil. På slutten av dagen er vi alle mennesker med alt hva det innebærer av usikkerheter, gleder og sorger. Bytt fokus fra det eventuelt negative ved en situasjon til positive aspekter ved den.

Ikke ta alt så høytidelig
Humor er blant de mest verdsatte sosiale ferdighetene, og en kjapp rute til å bli likt. En trenger ikke være Ricky Gervais eller Atle Antonsen, men en kommer langt med litt glimt i øyet. Og slipp latteren løs om du synes noen serverer et gullkorn. Alle elsker når folk ler av vitsingen deres.