Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør du kreve av din personlige trener

- Gjør research før du velger PT.

(SIDE2): Du er kanskje heller vant til at det er PT en din som krever noe av deg? Vel, du bør kreve noe av PT en din også.

PT- trenden er en kostbar affære for svette nordmenn som vil komme i form - og da er det også viktig å følge med på om det produktet vi får er godt nok.

- En utfordring for bransjen
For hvordan kvalitetssikres de personlige trenerne hos treningssentrene og er det slik at nærmest «hvem som helst» kan bli personlig trener?

- Tittelen «personlig trener» er ikke beskyttet, som i praksis betyr at hvem som helst kan kalle seg en PT. Det er en utfordring for bransjen, sier personlig trener Mariann Deila.

Hun mener man bør sjekke referanser før man velger en PT. Selv er hun internasjonalt sertifisert personlig trener fra Akademiet for personlig trening og har vært gruppetreningsinstruktør siden år 2000. Hun er selvstendig næringsdrivende, men har hovedbase på treningssenteret Stamina HOT.

- Det er utrolig viktig at kunden gjør sin reseach før de velger PT. For inntrykket mitt er at det er store forskjeller i erfaring, utdanning og egnethet. Mitt råd er derfor å forhøre seg med andre medlemmer på senteret, rett og slett sjekke referanser. PTen bør som minimum ha en utdanning som personlig trener, og mer enn et helgekurs. Akademiet for personlig trening, der jeg har gått, har 220 studietimer med 80 prosent obligatorisk oppmøte. Utdanningen gir sertifisering gjennom European Health and Fitness Association.

Må være ydmyk
Men utdanning er ikke alltid nok, ifølge Deila.

- Det er ikke nødvendig med en master i idrettsvitenskap - det viktigste er at PTen kjenner sine styrker og svakheter. Hvis en kunde kommer til meg med en skade, og jeg blir usikker på hvordan jeg skal håndtere det, må jeg søke råd, eller henvise kunden videre til en behandler, eller en som er mer kompetent. En PT bør også ha solid egenerfaring med trening, mener hun.

Kan ikke alltid nok om trening

Selv om tittelen ikke er beskyttet tror hun at PT ene er blitt proffere.

- Det positive er at yrket er blitt stadig mer profesjonalitert de siste årene, både ved at det er kommet flere seriøse utdanninger, og ved at sentrene har mer fokus på å ansette kvalifiserte personlige trenere. Men mitt inntrykk er at det fortsatt er potensial for forbedring.

Det er produktsjef for ELIXIAs personlig trener-tilbud, Atle Arntzen enig i.

- Å øke kompetansen hos PT ene er absolutt på sin plass, mener han.

Han forteller at Elixia er nødt til å si nei til mange som vil være personlige trenere hos kjeden.

- Ofte kan de ikke nok om trening selv om de har en godkjent utdannelse. Det kan være at de ikke har trent så mye selv eller rett og slett er for usikre i rollen, sier han.

Antalle PT utdannelser og PT studenter har eksplodert de siste årene og Arntzen mener at av et årskull på 60 er kanskje 15 av disse egnet for jobb hos Elixia.

- Selv om de har det faglige på plass er det ikke sikkert de har de personlige egenskapene som trengs, sier han.

Hos Elixia må eventuelle personlige trener igjennom et intervju og en audition der de får ulike oppgaver å bryne seg på.

Når det gjelder kvalitetssikring av våre PT-er foregår dette på flere nivåer. Vi har et minimumskrav om godkjent utdannelse. Vi legger stor vekt på ikke bare kunnskap, utdannelse og erfaring men også kommunikative evner. Du kan ha en mastergrad i idrett, men hvis du ikke klarer å kommunisere og motivere kunden funker det dårlig. Her har norske PT-er mer å gå på. Coaching og kommunikasjon er viktige elementer for en personlig trener som skal jobbe tett med en kunde.

Vil heve kompetansen
- Vi har kontinuerlige kurs og setter inn mye ressurser på å heve kompetansenivået. Jo bedre PT er vi har dess bedre produkt til våre medlemmer og enda flere medlemmer - så dette er viktig. Det kanskje aller viktigste for våre PT er er å starte med blanke ark når vi møter en ny kunde. Vi vil tilrettelegge best mulig trening og kosthold basert på de målene og forutsetningene kunden har, sier Arntzen.

Og det er lov å stille krav.

- Jeg anbefaler alle å ta prøvetimer før de bestemmer seg for å kjøpe timer med personlig trening og selv om det ikke skjer så ofte at folk bytter PT så er det selvsagt lov, dersom man ikke føler man får noe ut av timene eller det ikke er match kommunikasjonsmessig.

Hos treningskjeden SATS må alle PT er ha en utdannelsen som er godkjent av EHFA (European health an fitness assosiation). I tillegg krever de at potensielle PT er gjennomfører og passerer en live audition. De som går videre får et tredagers tilleggskurs som er spesielt utviklet for PT er i SATS, sier Peter Cederholm.

Rett trener?

Ifølge PT-ansvarlig hos SATS skal en PT «forstå den enkelte kunde, kunne fysiologi, treningslære og gi god og sikker veiledning». Derfor er det viktig at PTen har rett kompetanse og erfaring.

Hos de store kjedene er kriteriene ofte satt og kvalitetssikringen kanskje oftere standarisert enn på et mindre senter i en mindre by. Derfor kan det være enda viktigere å sjekke bakgrunn og kompetanse hos din personlig trener på små steder.

- Vi vil på det sterkeste anbefale å sjekke bakgrunnen til PT en folk velger. En god PT skal være flink til å lytte til medlemmet og tilpasse trening etter fysiske forutsetninger, livssituasjon og den enkelte kundes målsettinger, konkluderer Cederholm.

HVA ER DIN ERFARING MED PERSONLIGE TRENERE? DISKUTER UNDER

Reklame

Dette må du vite om årets Formel 1-sesong

Kommentarer til denne saken