Gå til sidens hovedinnhold

Pubertetstrøbbel for Bond

- James merket at hun var sterk i lårmusklene, skriver Charlie Higson i bøkene om den unge James Bond. Det ble for mye for den amerikanske forleggeren.

Den britiske komikeren og forfatteren Charlie Higson humrer over det han kaller den politiske korrektheten til amerikanerne. Tidligere i boken har han tatt livet av en gutt på den mest grufulle måten. Men en uskyldig liten henvisning til en jente som var sterkere enn den 13 år gamle James Bond passerte altså ikke.

Det gjør den i både britisk og norsk utgave.

Charlie Higson var forfatteren som Ian Flemming Publications valgte for å skape James Bond om til tenåring.

30-tallets Bond
Historien er satt til 1930-tallet. Bond begynner på tradisjonsrike Eton College, og man aner såvidt egenskapene som senere skal gjøre ham til agent 007.

- Jeg var litt redd for at historien skulle oppfattes som gammeldags. Det er få vidunderlige tekniske hjelpemidler i bøkene, ingen junior-Q, men dette beviser bare at om man har en spennende, godt fortalt historie, setter unger pris på det, sier Higson.

Den første boken «Silverfin-mysteriet» har solgt over en halv million i både USA og Storbritannia.

Higson har skrevet flere thrillere for voksne, og er selv Bond-fan. Men hans unge James Bond bygger på den voksne James Bond som Ian Flemming skapte i bøkene, og ikke filmene.

Inkonsekvent forfatter
- Ian Flemming hadde tenkt bare å skrive en bok, så da det ble flere, begynte han å endre bakgrunnen til Bond for å holde ham i en viss alder. Derfor er bakgrunnen hans lite konsekvent, forklarer Higson.

Det har imidlertid gitt ham stor frihet i å forme «Den unge Bond, som serien heter. Og den som leter etter playboy-tendenser og hang til Martini, må smøre seg med tålmodighet.

- Disse bøkene er beregnet på gutter i 10-12 års alderen. De vil ikke ha kyss og kos, de vil ha slåsskamper. Men det er mulig det dukker opp noe i bok fem, ler Higson.

Selv om bøkene er satt til 30-tallet, har de en moderne vri. Som i JK Rowlings bøker om Harry Potter legges det ikke noe imellom. Folk dør på ordentlig, og volden de utsettes for, er ikke spesielt pen.

Ikke noe snikksnakk
- Min Bond bygger på bøkene og på Ian Flemmings barndom siden han la så mye av seg selv i Bond-figuren. James Bond som tenåring er en sterk, tøff, men litt ensom type. På et eller annet tidspunkt må jeg knytte hans ungdomstid til den voksne Bond. Det blir utfordringen, sier han.

Charlie Higson skal i utgangspunktet skrive fem bøker i Unge Bond-serien.

- Min erfaring er at ungene skiller James Bond som tenåring fra filmene, og det har også vært forleggerens mål - å skape en helt ny Bond, sier Higson.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken