*Nettavisen* Nyheter.

Adeliepingvinens mørke sexliv er så drøyt at det ble holdt hemmelig i over hundre år

Adeliepingviner

SØTE, SMÅ OG PERVERSE: Adeliepingvinene hekker i enorme kolonier på opp mot 250.000 par på isfri steingrunn langs kysten. Det går for seg på uvanlig vis ... Her er en solid flokk fotografert på Kapp Adare av polarutforskeren George Murray Levick på begynnelsen av 1900-tallet.

Polarutforskeren George Murray Levick ville ikke formidle hva han så i Antarktis på begynnelsen av 1900-tallet, og skrev det hele ned i kode. Teksten forble uutgitt fram til 2012.

16.03.19 10:25

Adeliepingvinene er de søteste, der de vagger avgårde, snubler rundt og vifter klønete med de flygeudyktige vingene sine.

Men de har en mørk hemmelighet.

Så mørk at da den britiske polarutforskeren George Murray Levick skrev ned sine observasjoner av pingvinenes seksuelle oppførsel i 1911 og 1912, ble det ansett for drøyt til å kunne publiseres. Noensinne.

Levick tilbrakte sommeren 1911-1912 midt i en pingvinkoloni ved Kapp Adare, den ytterste odden på halvøya Adare Peninsula i Victoria Land i Antarktis.

Her registrerte han at pingvinene bedrev «promiskuøs sex» mellom pingviner som ikke var par, og dessuten hadde hannkjønnene sex med hverandre.

Men Levick var ikke forberedt på hva han videre oppdaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

George Murray Levick flår en pingvin om bord i «Terra Nova». Foto: Herbert Ponting - British Antarctic Expedition (Ponting Collection)

Porlarforskeren observerte tilfeller der adeliepingvinene deltok i voldtekter og gjengvoldtekter, seksuell og psykisk misbruk av kyllinger - og nekrofili, noen ganger med pingviner som hadde dødd året før.

Observasjonene ble til boken «Antarctic Penguins». Den forteller ikke hele historien.

Levick klandret en gjeng «hannkjønns-bøller» for denne «forbausende fordervelsen», og var så sjokkert at han skrev det ned på gresk slik at kun de mest lærde herremenn skulle forstå teksten.

Koden funket åpenbart utmerket, teksten hans ble ikke publisert før i 2012, i tidsskriftet «Polar Record».

Før den tid hadde flere oppdaget at disse pingvinene ikke var helt som andre.

Professor Fiona Hunter, en forsker ved Zoologisk Institutt på universitetet i Cambridge, tilbragte fem år sammen med Adeliepingvinene på 90-tallet.

Til sin overraskelse oppdaget hun at en del av pingvinene både var prostituerte og bedrev sexsvindel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den norske oppdageren Carsten Borchgrevink gikk i land ved Kapp Adare i 1899, og bygget to hytter - de første menneskelige byggverk på det antarktiske kontinentet. Her er de omringet av pingviner. Foto: Kuno Lechner (CC BY-SA 3.0)

Pingvinenes ettertraktede valuta er steiner, som de bruker til å bygge reir av. Hunter forteller til BBC at en del av hunkjønnene, som levde i par med hannpingviner, snek seg avgårde og hadde sex med andre pingviner i bytte mot steiner.

Andre ganger bedrev hunnene svindel i stor stil. De lot som om de var villig til å ha sex for stein, men så fort sjansen bød seg, stakk de av med steinene uten at hannpingvinen fikk hva han hadde betalt for.

Levicks beskrivelser er fremdeles blant de mest grundige og betydningsfulle av artens oppførsel, selv om forskningen har kommet et lite stykke videre. Blant annet mener forskere at nekrofilien skyldes uerfarne og unge pingviner ...

Men en ting er sikkert, Pingu er ikke lenger den samme!

Klikk på bildet for å forstørre.

Adeliepingvinen ser unektelig søt ut. Arten er mellomstor og blir omkring 71 cm høy. Den veier typisk 4–6 kg. Foto: Reinhard Jahn Mannheim (Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0)

Kilde: The Guardian

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag