Filmen «Leaving Neverland», der det rettes alvorlige overgrepsanklager mot Michael Jackson, skapte store kontroverser allerede før den var vist for første gang under Sundance Filmfestival i januar.

Filmen vises på NRK søndag 10. mars, og kanalen besluttet først å ikke spille Michael Jacksons musikk i forbindelse med visningen, en beslutning de senere trakk tilbake.

– Det ble tatt en beslutning i går om å tone ned bruken av Michael Jacksons musikk når NRK neste søndag sender den kontroversielle dokumentaren. Beslutningen er basert på gode intensjoner, men i ettertid ser vi at den blir feil, jeg har derfor gjort om på den, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NRK tidligere denne uken.

Les mer: NRK snur – fjerner likevel ikke Michael Jackson fra spillelistene

- Rettstridig

Men at denne beslutningen ble trukket tilbake er ikke godt nok for advokat Per Danielsen. Han mener NRK ikke bør sende filmen i det hele tatt, at visningen er ulovlig og at det kan ha store konsekvenser for NRK.

- Jackson døde 25.06.2009. Avdøde personer har etter norsk lov rett til beskyttelse av sitt minne i inntil 15 år. Fortsatt kan hans familie derfor innlede rettslige skritt mot NRK og både politianmelde og kreve erstatning og oppreisning, sier han til Nettavisen.

Advokaten mener alle beskyldningene som nå kommer mot Jackson er usanne, og at anklagerne motiveres av penger. Dette baserer han blant annet på at Jackson ble frikjent for anklagene om overgrep mot barn mens han fremdeles var i live.

- Amerikanske domstoler har allerede fastslått at anklagene er uriktige, og Jackson ble fullstendig renvasket mens han fortsatt levde, i 2005, sier Danielsen til Nettavisen.

I filmen forteller Wade Robson og James Safechuck om at de angivelig skal ha blitt seksuelt misbrukt av Michael Jackson fra de var henholdsvis syv og ti år gamle. Nettavisens anmelder ga filmen terningkast 4, og kalte filmen sterk, men ensidig. Filmen har fått kritikk for å ha fokus nesten utelukkende på Robson og Safechucks historier.

- Det er skammelig og rettsstridig. Det holder at NRK dummet seg ut med å slutte å avspille Jacksons fantastiske musikk en periode. Da kom de heldigvis på bedre tanker. Nå burde de også avlyse filmen, mener Danielsen om NRKs beslutning.

Les mer: Oprah Winfrey med kontroversielt intervju etter «Leaving Neverland»: - Folk fra hele verden kommer til å lage opprør

Saksøker HBO

Både Safechuck og Robson har benektet at det hele handler om penger og har sagt de ikke får kompensasjon for å være med i dokumentaren. Begge sier også at det tok tid før de innså hva de hadde blitt utsatt for, samt at Jacksons «grooming» førte til at de ble redde for å stå frem, skriver The Guardian. Også filmens regissør, Dan Reed, har, overfor CBS This Morning benektet at de to har økonomiske interesser knyttet til det å stille opp i dokumentaren.

Jackson-familien har selv kalt dokumentaren for «offentlig lynsjing», og ifølge blant andre CNN har de valgt å saksøke HBO. Søksmålet skal ta utgangspunkt i en klasul i en gammel kontrakt der det står at HBO ikke skal uttale seg nedsettende om Jackson i fremtiden.

- Det første søksmålet, mot HBO, er nå i gang i USA, og da tenker jeg at de tar ondet ved roten først og så fortsetter hos de andre, sier Danielsen.

- Da kan det bli søksmål i mange land, for dette sprer seg, og i vår verden i dag så kan du saksøke i mange land selv om du ikke bor der.Allerede mye oppmerksomhet rundt anklagene

Fredrik Luhin, innkjøpssjef i NRK påpeker overfor Nettavisen at filmen og anklagene rettet mot Jackson allerede har fått stor oppmerksomhet, og sier de ønsker å gi det norske folk en mulighet til å gjøre seg opp sin egen mening.

- Leaving Neverland» er en dokumentar som allerede har fått massiv oppmerksomhet. Det er en film om en av populærmusikkens største stjerner gjennom tidene, som mange fremdeles har et lidenskapelig forhold til. Når dette uansett har gitt ny oppmerksomhet til anklagene mot Jackson, ønsker vi å gi det norske publikum en mulighet til å gjøre opp sin egen mening. Fredrik Luhin, innkjøpssjef NRK.

Han påpeker også at søksmålet mot HBO skjer med bakgrunn i en bestemt kontrakt.

- Jackson familien har saksøkt HBO i tilknytning til sendingen av «Leaving Neverland». Grunnlaget for søksmålet er en klasul i en kontrakt fra da HBO viste en Michael Jackson konsert i 1992. I kontrakten bandt HBO seg fra å sette Michael Jackson i negativt lys noen gang i fremtiden, påpeker Luhin til Nettavisen.

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk, har også tidligere påpekt overfor egen kanal at de legger på egne tekstplakater der de referer til Jackson-familiens kommentarer, samt kritikk mot filmen, når de nå viser den.

- Hadde det vært NRK som hadde produsert filmen, hadde jeg sagt at vi måttet hentet inn nye kommentarer fra familien, vi kommer derfor til å legge på plakater med tekst etter hver av de to delene, hvor Jackson-familiens kommentarer til og kritikk mot filmen blir referert.