*Nettavisen* Nyheter.

Anne Brith Davidsen gir ut bok på kvinnedagen: - Vi kvinner klarer ikke å samle oss

Anne Brith Davidsen

NY BOK: I februar la Anne Brith Davidsen ned den populære bloggen sin etter massiv netthets. Fredag kom hun ut med en bok der hun går hardt ut mot sine medkvinner. Foto: Tv 2

Varslet om jordskjelv ved bokutgivelse. Nå er boken ute.

08.03.19 09:19

I februar skapte den tidligere toppbloggeren Anne Brith Davidsen (42) stor stå hei, da hun valgte å legge ned bloggen sin uten forvarsel.

- I åtte år har jeg holdt kjeft, men nå er det nok, ble hennes siste ord i blogguniverset.

Samtidig varslet hun om at det skulle komme en bok.

Hva boken handler om ble det raskt spekulert på i sosiale medier, og da hun gjestet «God morgen Norge» på TV 2 tidligere denne uken, varslet hun om et jordskjelv ved bokslippet.

Massiv netthets

De siste årene har vært svært tøffe for Davidsen, ifølge henne selv. Massiv hets, hat og trusler har preget hverdagen hennes i stor grad.

Høsten 2018 toppet det hele seg da også familien hennes ble involvert, der blant andre datteren opplevde å motta trusler fra blogglesere.

At boken har fått tittelen «Kvinner som hater kvinner», er ingen tilfeldighet.

Da Davidsen tok en dypdykk ned i kommentarfeltet og sporet opp de anonyme nettrollene, fikk hun seg en overraskelse. De aller fleste viste seg å være kvinner, noen med egne barn også.

- Kvinnedagen er den dagen vi skal samle kvinnene, der vi skal stå sammen, og kjempe for de samme rettighetene – mens dette er det motsatte. Boken min viser at kvinner er kvinner verst. Vi kvinner klarer ikke å samle oss. Vi har en iboende trang til å rakke ned på andre, sier hun til Nettavisen.

- Stort samfunnsproblem

I boken deler Davidsen flere eksempler fra kommentarfeltet på bloggen og andre nettforum, der hun har opplevd grov sjikane.

Kommentarene går på alt fra utseende hennes, til måten hun oppdrar barna sine på. Enkelte av kommentarene har også omhandlet barna til Davidsen.

- Det er voksne kvinner som har barn. Som er rollemodeller, som du møter på foreldremøte, som du møter på sidelinja på fotballbanen, som du møter i det virkelige liv som ansvarsfulle mødre. Det er dem som sitter og er drittkjerringer på nett, sier den tidligere bloggeren.

I boken avslører Davidsen flere av kvinnene hun referer til. Blant andre en mor i samme omgangskrets som hennes egen datter. Disse har hun imidlertid valgt å anonymisere.

- Dette er ikke den verden vi vil vise barna våre at vi skal være i. Og jeg kommer aldri til å forstå meg på hvordan en mor, kan sitte å spre løgner og hetse en annen mor. Det er akkurat som en besettelse, sier Davidsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MØRK BOK: - Jeg har skrevet denne boken på det aller mørkeste punktet i livet mitt. Jeg var på et sted hvor jeg ikke så noen utvei. Du har bare lyst til å dø, sier Davidsen. Foto: Faksimile (Panta Forlag)

- Ville dø

I utgangspunktet hadde ikke Davidsen en plan om å skrive en bok, men da hun i desember bestemte seg for å legge ned bloggen, ville hun avslutte med et brak.

- Jeg har skrevet denne boken på det aller mørkeste punktet i livet mitt. Jeg var på et sted hvor jeg ikke så noen utvei. Du har bare lyst til å dø, sier Davidsen.

Selv tror ikke Davidsen at man noen gang kan bekjempe netthets, men håper at boken hennes kan bidra til å gi en forståelse på forskjellen mellom hets og kritikk.

- Det her er et stort samfunnsproblem. Språket vi bruker mot hverandre er blitt altfor hardt. Jeg har en posisjon i bloggnorge som en type mamma, og hvis noen skulle si fra så måtte det være meg, sier hun.

Et punktum

Davidsen er ikke den første i rekka til å ta et oppgjør med nettmobbere.

Bloggere som blant andre Sophie Elise Isachsen har gått i bresjen for nettmobbing flere ganger tidligere.

Likevel tror Davidsen at boken hennes vil gjøre en forskjell.

- Jeg tror nok jeg får en helt annen type hat. Jeg får disse mødrene som ringer til skolen, melder meg til barnevernet og så videre. I løpet av de åtte årene jeg har blogget har jeg sett at det er èn oppskrift som funker, og den oppskriften får du i boken. Dette her er en bok jeg håper kan bli et slags pensum for hvordan og hva du skal gjøre hvis du opplever netthets.

- Men nå som du legger ned bloggen, taper du ikke kampen mot mobberne da?

- Det kan se sånn ut. Men jeg er en person som ikke har lyst til å leve i negativitet. Jeg er en positiv person som egentlig er imun for negativitet, sier Davidsen, og røper at dette ikke er siste gang vi hører fra henne.

Hva hun har planer om å gjøre nå, er hun imidlertid svært hemmelighetsfull om. Kampen mot netthets stopper imidlertid her.

- Dette er et punktum. Jeg kommer ikke til å bruke fem år til for å bekjempe det. Men jeg kommer alltid til å hjelpe dem som trenger det. Og jeg skal bli den beste manageren i bloggnorge, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag