8. mars, på selveste kvinnedagen, ga den tidligere toppbloggeren Anne Brith Davidsen (42) ut boken «Kvinner som hater kvinner».

Boken, som er et slags oppgjør mot netthetsen den 42 år gamle firebarnsmoren har opplevd de siste årene, er blitt tatt i mot med både applaus og kritikk.

I en pressemelding skriver Panta at de nettopp mottok et krav om umiddelbar stansing og tilbakekallelse av boken. Kravet krever at panta skal føye seg etter kravene innen fredag.

- Skummel samfunnsutvikling

Forlegger Alexander Elguren stiller seg uforstående til kravet.

- Panta forlag vil ikke føye seg etter dette. Boken kommer ikke til å stoppes. Men det er en skummel samfunnsutvikling at vi stadig oftere ser at bøker blir forsøkt stoppet av enkeltpersoner som ikke liker det som står i bøkene, sier Alexander Elguren til Nettavisen, og fortsetter:

- I dette tilfellet handler det om rystende avsløringer med offentlig interesse som viser hvordan folk i politiet og andre maktorganer har oppført seg. At slike beretninger blir forsøkt stoppet, er en farlig utvikling vi vil kjempe i mot. I denne kampen finnes det ikke kompromiss.

Nettavisen har vært i kontakt med Lene Homstvedt i advokatfirmaet Olafsen som kan bekrefte at det er sendt inn et krav til Panta forlag.

- Jeg har ikke anledning til å kommentere saken noe ytterligere på dette tidspunktet, sier Homstvedt.

Saken fortsetter nedenfor.

- Reagerer på avsløringer

At boken til Anne Brith Davidsen har skapt reaksjoner, er ikke til å stikke under stol. De siste ukene har boken blitt heftig diskutert i sosiale medier.

Ifølge Elguren er det i dette tilfellet én kvinne som reagerer på noen av Davidsens avsløringer.

- «Kvinner som hater kvinner» tar opp alvorlige samfunnsproblem, og er så oppsiktsvekkende og provoserende at noen mener den ikke burde være lov. Men vi har gjort svært grundig forarbeid og er 100 prosent trygg på at vi er klart innenfor hva det er lov å utgi, sier Alexander Elguren.

- Forsøker å bryte ytringsfriheten

Ifølge Elguren er det blitt et alvorlig samfunnsproblem at mennesker kan utøve press anonymt, og mener kravet forlaget mottok onsdag er et forsøk på å bryte ytringsfriheten.

- Vi synes det er spesielt at en som forsøker å bryte ytringsfriheten og stoppe en bok rettens vei, kan få være anonym. «Kvinner som hater kvinner» tar opp nettopp dette problemet. Det er på tide å få trollene ut i lyset, og det er det denne boken gjør, sier Elguren.

Anne Brith Davidsen er en av Norges mest kjente toppbloggere. Etter årevis med hets på nett, valgte hun å legge ned bloggen sin i februar. Boken hennes ble lansert på kvinnedagen 8. Mars og gikk rett inn på bestselgerlistene.

- Kvinnedagen er den dagen vi skal samle kvinnene, der vi skal stå sammen, og kjempe for de samme rettighetene – mens dette er det motsatte. Boken min viser at kvinner er kvinner verst. Vi kvinner klarer ikke å samle oss. Vi har en iboende trang til å rakke ned på andre, sa Davidsen til Nettavisen da hun lanserte boken.

Anne Brith Davidsen har på nåværende tidspunkt ingen kommentar til saken.