*Nettavisen* Nyheter.

Barn kan få medfødt hjertefeil av brusdrikking i svangerskapet

Vitenskap

KAN SKADE FOSTERET: Brusdrikking kan skade fosteret, ifølge ny forskning.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En ny studie viser at mødre som drikker sukkerholdig brus de første månedene av svangerskapet kan gi fosteret en mild hjertefeil.

12.03.19 14:57

Forskere fra Folkehelseinstituttet, Universitetet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Oslo Universitetssykehus, og Universitetet i Oslo står bak studien.

Studien er basert data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen mellom 1999 og 2009. Forskere fant først ut hvor mange barn som var registrert med ulike typer hjertefeil - både milde og alvorlige. Av nesten 90.000 barn viste det seg at 1049 av disse, som tilsvarer 12 av 1000, hadde en hjertefeil.


For tidlig å si om gravide bør holde seg unna brus

Etter å ha kartlagt hvor mange barn som hadde hjertefeil, prøvde forskerne å finne ut om hjertefeilen kunne skyldes at mor drakk sukkerholdig brus under svangerskapet.

Studien viser at det faktisk kan være en liten sammenheng mellom milde hjertefeil og mødres brusinntak.

Lytt også til Ultralyd om Kosthold under graviditeten:

- Det er ingen grunn til at gravide skal bli bekymret, sier forsker Maria Teresa Grønning Dale, som er førsteforfatter på studien, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSKER: Maria Teresa Grønning Dale er forsker hos Nasjonalt Kunnskapssenter om Vold og Traumatisk Stress, og førsteamanuensis i psykologi hos Universitetet i Oslo. Hun er også gjesteforsker hos Folkehelseinstituttet. Foto: UiO

Hun påpeker at det er for tidlig å si om kommende mødre bør holde seg unna sukkerholdig brus under svangerskapet eller ikke. Det må flere lignende studier til før de kan se en klar sammenheng.

Å slå fast at det er en årsakssammenheng kan være vanskelig, da for eksempel en klinisk studie må være etisk forsvarlig å gjennomføre når det gjelder denne typen forskning. En klinisk studie ville i dette tilfellet for eksempel være å få én gruppe gravide til å drikke mye sukkerholdig brus, mens en annen gruppe holdt seg unna det, ifølge Grønning Dale.

36 prosent økt risiko

Informasjon om brus og søte drikker ble hentet fra spørreskjema om kosthold, som mødrene i Den norske mor og barn-undersøkelsen fylte ut.

- Siden mødrene selv har rapportert dette, vet vi ikke helt sikkert om mengden brus stemmer. Det eneste vi vet er om de har fått et sykt barn eller ikke, forklarer hun.

Studien fant ut at brusdrikking over 70 milliliter per dag gir 36 prosent større risiko for å få et barn med septumdefekt, som vil si mild hjertefeil, sammenlignet med mødre som drakk under 25 milliliter per dag.

Septumdefekter er hull i skilleveggen i hjertet, enten mellom hovedkamrene eller mellom forkamrene.

– Dette er feil som kan behandles og hvor noen hull gror igjen av seg selv, sier Grønning Dale til Matportalen.no, som også har omtalt studien.

Svingninger i glukosenivået

Det er kjent fra tidligere forskning at barn kan ha økt risiko for å få medfødt hjertefeil dersom mor har diabetes. Grønning Dale forteller at det er også blitt spekulert i om også svingninger i glukosenivået, som sier noe om hvor høyt blodsukkeret ditt er, kan påvirke medfødt hjertefeil. Dette er bakgrunnen for studien.

- Det er i begynnelsen av svangerskapet, når hjertet begynner å ta form, som er den mest sårbare perioden. Hjertet blir ferdigutviklet innen åtte uker, forklarer hun.

Resultatet av studien ble ifølge Matportalen.no kontrollert for kjente risikofaktorer som for eksempel diabetes hos mor, vekt, røyking og alder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag