*Nettavisen* Nyheter.

Tor Hammerø

Daniel Herskedal: «Voyage»

Plateanmeldelse

Daniel Herskedal har musikalske vyer - mer enn en.

Med sine to forrige «reisebrev» har Daniel Herskedal tatt oss med på flotte ekskursjoner. Med «Voyage» inviterer han oss med på den aller flotteste av de tre.

Både «Slow Eastbound Train» fra 2015 og «The Roc» fra 2017 fortalte oss om en komponist med et vidsyn og ei vilje og evne til å suge til seg inntrykk fra sine mange reiser rundt om på kloden og ikke minst greie å sette sitt eget bumerke på musikken som kom ut av dem.

Videreutvikla

Om det er et bevisst valg eller ikke vet jeg ikke, men platene til Herskedal kommer altså med to års mellomrom. Den tida har han nok en gang brukt godt og igjen sammen med sine empatiske og usedvanlig dyktige medspillere, pianisten Eyolf Dale og perkusjonisten Helge Andreas Norbakken, går Herskedal ned i dybden for å formidle både spenning, særegenhet og ikke minst skjønnhet. Bratsjisten Bergmund Waal Skaslien, som kom med fra «The Roc», er med på å gjøre dette til et helt spesielt lydunivers: sjelden eller aldri har vi vel hatt gleden av å møte en kvartett bestående av tuba/basstrompet, piano, perkusjon og bratsj. Når så den syriske oudspilleren Maher Mahmoud, som nå er bosatt i Danmark, bidrar med musikalsk krydder på to av spora, så blir vi fort hensatt til til et univers et godt stykke unna vårt eget. Det gjør oss så godt å bli tatt med til nye steder og Herskedal er nok en gang med på åpne sansene våre.

Instrumentalisten

Melodisk og rytmisk er dette spennende fra stort til mål og både ensemblemusikeren og spesielt solisten Herskedal, med sin fantastiske teknikk og ikke minst personlige uttrykk på både tuba og basstrompet, forteller oss nå at han hører hjemme i sfærer der lufta er tynn.

Rundt om i Europa har allerede godorda om «Voyage» kommet fra mange hold og den store tyske radiokanalen NDR kåra plata til ukas jazzutgivelse i forrige uke i konkurranse med alt fra alle verdenshjørner. Det forteller en hel del om hvilken anseelse Daniel Herskedal nyter etterhvert - og det fullt fortjent.

Daniel Herskedal er nå en en musiker, komponist og bandleder i verdensklasse - sånn er det med den saken. «Voyage» er et strålende og vakkert eksempel på det.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Daniel Herskedal Voyage Edition Records/Border Music

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag