I løpet av 2017 tok Dyrebeskyttelsen i Norge inn hele 6 600 katter som hadde blitt dumpet eller forlatt av eierne sine. Noen av kattene var også født ute som hjemløse katter.

Det store trykket skaper problemer for Dyrebeskyttelsen. Daglig leder i organisasjonen, Åshild Roaldset, oppfordrer nå katteeiere i Norge til å ta grep.

- Kastrer kattene nå, sier hun i en pressemelding.

Velferdsproblemer

Det å la katter være ukastrerte kan føre til betydelige velferdsproblemer for dyrene.

- I 2017 tok vi imot hele 6 600 forlatte katter som hadde lidd en trist skjebne. Det å kastrere kattene vil hjelpe kraftig på denne statistikken, sier Roaldset i pressemeldingen.

Hjemløse katter er et økende problem her i landet. Dyrebeskyttelsen hjelper 18 til 20 hjemløse katter daglig i snutt. Likevel vokser problemet hvert eneste år.

- Forskning viser at ukastrerte katter streifer oftere, sloss mer, og bidrar til at antallet hjemløse katter som trenger hjelp fra Dyrebeskyttelsen øker, sier hun.

Obligatorisk ID-merking

Et viktig tiltak for å redusere problemet er en obligatorisk ID-merking av dyr, slik at eier kan identifiseres og ansvarliggjøres, mener Dyrebeskyttelsen.

Gjennom ID-merking vil dyret bli koblet til eier, og dermed kan eieren kontaktes om kattunger fødes ute i naturen når katten er på avveie. I løpet av en sommer kan en kattemor føde 12 kattunger.

- Det fødes alt for mange katter i Norge hvert år, og dyreeiere som unnlater å kastrere katten sin bidrar til å opprettholde og etablere kattekolonier, sier Roaldset.

Det finnes ikke ville katter i norsk natur, og alle hjemløse katter er derfor et resultat av menneskelig svikt.

Nå mener hun at politikerne må få opp øynene, og erkjenne at dyreeieren må settes til ansvar gjennom obligatorisk ID-merking.

- Å ansvarliggjøre dyreeiere er veldig god dyrevelferd. Det er ingen offentlig instans som hjelper hjemløse dyr. Ivaretakelsen har derfor blitt en oppgave for frivillige gjennom en iherdig dugnadsinnsats, sier hun.