*Nettavisen* Nyheter.

Én mann har drept alle disse kvinnene. Ingen vet hvem han er

Krim

DREPT: Alle disse kvinnene er ofre av seriemorderen Jack The Stripper som herjet i London på 1960-tallet. Navnet fikk da ofrene ble funnet uten klær. Seriemorderen ble aldri tatt. Foto: (murdermap.co.uk)

Seriemorderne som slapp unna.

19.03.19 07:38

Ted Bundy, John Wayne Gacy og Andrei "Slakteren fra Rostov" Chikatilo er alle navn på seriemordere som får det til å gå kaldt nedover ryggen på enhver.

Arrestert og dømt for uttaligge drap er de alle kjent som noen av verdenshistoriens aller mest famøse seriemordere. Men til tross for at de aller fleste seriemordere til slutt gjør én feil og blir avslørt og arrestert, er historien full av eksempler på en drapsmann som har lagt igjen flere lik på sin vei, men der politiet står uten en ledertråd i jakten på den skyldige.

Fortsatt får mange av disse drapsmysteriene etterforskere til å klø seg i hodet og befolkningen til å huske å låse døren om natten.

Her er noen av verdens uløste seriemordersaker.

The Babysitter Killer

15. februar 1976 forsvinner 12 år gamle Mark Stebbins da han er ute og leker i snøen utenfor sitt hjem i Oakland County i delstaten Michigan, USA.

I flere dager leter politiet etter guttungen, men til ingen nytte. 19. februar, fire dager etter Stebbins forsvinner, finner man gutten død i en snøhaug ikke langt fra stedet han ble sist observert. 12-åringen er fullt påkledd i de samme klærne han hadde på seg dagen han ble borte, men nærmere undersøkelser viser at han har blitt seksuelt misbrukt.

Dødsårsaken er kveling.

I løpet av de 13 neste månedene forsvinner det tre barn til. Alle blir funnet på samme måte som Stebbins: Fullt påkledd, men seksuelt misbrukt. De er alle enten kvalt eller skutt til døde.

Drapene skaper massehysteri i Oakland County. Voksne tør ikke la barn leke ute alene og det opprettes foreldregrupper som skal følge ungene til skolen.

Politiet henter inne mange mistenkte til avhør, men klarer ikke knytte noen til de grusomme drapene. Til slutt går saken "kald", men morderen har fått sitt kallenavn i mediene: "The Babysitter Killer".

Politiet kaller personen "Oakland County Child Killer" og mistenker at seriemorderen kan stå bak flere drap i området opp gjennom årene. Hvem morderen er har man aldri funnet ut. I 2012 ble etterforskningen gjenopptatt. Så langt har ingen blitt arrestert, men noen teorier går ut på at det var en annen kjent seriemorder som sto bak barnedrapene, nemlig John Wayne Gacy.

West Mesa Bone Collector

I 2009 oppdaget en kvinne som var ute å luftet hunden noen beinrester i West Mesa i Albuquerque i delstaten New Mexico. Restene viste seg å stamme fra en prostituert som var begravet i området. Politiet ble koblet inn og snart var en av de verste massegravene i nyere amerikansk historie et faktum.

Graveplassen til den uidentifiserte seriemorderen avdekket elleve lik og et foster, da et av ofrene var fire måneder gravid. De var alle prostituerte og det yngste offeret var bare 15 år. Selv etter fem år har politiet så å si ingen spor å gå etter: Ingen DNA, ingen vitneobservasjoner og intet potensielt drapsvåpen.

I juli 2014 fikk politiet noe de trodde var et gjennombrudd. En kjenning av politiet, Mark Chavez, hadde blitt arrestert i forbindelse med en annen forbrytelse og politiet bestemte seg for å sjekke ut mulige forbindelser mellom Chavez og seriemorderen. Så langt har koblingen vært mislyktes og ingen har blitt arrestert for drapene.

HTML EMBED

Som Albuquerque Police Commander Anthony Montano uttalte til lokalnyhetene KOAT7 i forbindelse med arrestasjonen av Chavez.

- Jeg vil ikke si at vi nærmer oss et svar. Jeg kan ikke si at vi er langt unna et svar. Alt jeg kan si er at vi jobber så godt vi kan med informasjonen vi har til vi kan peke ut en mistenkt. Det ville vært for tidlig å si at vi nærmer oss avslutningen på denne etterforskningen.

Seriemorderen er bare kjent blant de lokale som « Knokkelsamleren». Prostituerte i området er fortsatt oppmerksomme på mistenksomme kunder, selv om ingen drap er knyttet til «Knokkelsamleren» siden gravplassen ble funnet.

Zodiac

Klikk på bildet for å forstørre.

FANTOMTEGNING: Zodiac-morderen sendte brev til mediene som visstnok skulle avsløre hans identitet. Her sammen med en fantomtegning av seriemorderen. Han ble aldri tatt. Foto: (Wikimedia Commons)

Han er en berømt og myteomspunnet skikkelse i amerikansk kriminalhistorie og utallige bøker og filmer er laget om han. Hans navn er "The Zodiac-killer", eller Zodiac-morderen.

Seriemorderen herjet i California på slutten av 60-tallet og tidlig på 70-tallet. Nøyaktig hvor mange mennesker Zodiac-morderen drepte, vet man ikke.

Fem mord og to drapsforsøk er blitt knyttet med sikkerhet til seriemorderen, men selv hevdet han å ha drept atskillig flere. Morderen sendte nemlig en rekke brev til aviser i området, hvor han døpte seg selv "The Zodiac-killer", og tok på seg ansvaret for hele 37 drap.

Flere av brevene inneholdt kryptogrammer, altså kodete tekster, som seriemorderen selv hevdet ville avsløre hans identiet dersom de ble dekrpytert.

Opp gjennom årene har det vært mange teorier om hvem som kunne gjemme seg bak Zodiac-navnet, men ingen har vellykket blitt koblet til drapene. I 2014 hevdet forfatteren Gary Stewart i en ny bok at han visste hvem Zodiac-morderen var, nemlig hans egen far. Påstandene er aldri blitt bekreftet.

Jack The Stripper

Verdenshistoriens aller mest kjente seriemorder som slapp unna, er uten tvil "Jack The Ripper". Seriemorderen herjet i London på 1800-tallet og drapene har i etterkant fascinert og skremt en hel verden. Men visste du at det på 60-tallet herjet en annen seriemorder i London-området som minnet politiet og mediene så mye om "Jack The Ripper" at de døpte han "Jack The Stripper"?

I perioden mellom 1964 og 1965 dukker det opp seks, mulig åtte, lik som alle kan knyttes til én og samme drapsmann. Likhetstrekkene til seriemorderen som herjet i Whitechapel på 1800-tallet er skremmende: Alle kvinnene var prostituerte, alle ble funnet nakne og noen av kvinnene hadde blitt grovt lemlestet i etterkant av drapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

MINST SEKS OFRE: Alle ofrene til Jack The Stripper var prostituerte. De ble alle funnet nakne på forskjellige steder i London. Noen av kvinnene var blitt dumpet i Thames. Øverste rekke fra venstre: Hannah Tailford, Irene Lockwood og Helen Barthelemy. Nedre rekke fra venstre: Mary Fleming, Margaret McGowan, Bridget O'Hara. Foto: (murdermap.co.uk)

Foruten å ha funnet rester av industrimaling på flere av ofrene, står politiet uten spor i etterforskningen.

En 57 år gammel vaktmester, Kenneth Archibald, tilstår drapene etter det andre offeret, 26 år gamle Irene Lockwood, blir funnet i april 1964. Archibald blir etter hvert sluppet fri ettersom hans tilståelse ikke stemmer overens med hva politiet har funnet. I tillegg dukker det opp et nytt lik, samtidig som vaktmesteren sitter bak lås og slå.

Drapsmannen blir aldri funnet, men drapene stopper etter politimannen som leder etterforskningen, John Du Rose, holder en pressekonferanse. Her forteller Du Rose til mediene at politiet har jobbet seg ned fra en liste på over 7000 mistenkte til tre navn.

Var Jack The Stripper blant disse tre?

"Bible John"

30. oktober i 1969 er søstrene Jean og Helen Puttock ute på byen i Glasgow. De har vært og danset på nattklubben Majestic Ballroom da de bestemmer seg for å dra hjem. På nattklubben har de møtt en veltalende og sjarmerende mann ved navn John. Da det er på tide å dra hjem, bestemmer de tre seg for å dele en taxi da det viser seg at de skal samme vei.

Klikk på bildet for å forstørre.

DRAPSMANN?: Denne fantomtegningen er basert på vitneobservasjoner. Søsteren til en av ofrene fortalte at mannen siterte bibelen. Han fikk raskt navnet "Bible John" i mediene. Foto: (monstropedia.org)

Etter en time i bilen, har de kommet fram til Jeans leilighet. Hun går av, mens bilen fortsetter mot Helens hjem. Dette er siste gang Jean ser sin søster.

Dagen etterpå blir Helen Puttock funnet voldtatt og kvalt i sin egen leilighet. På gulvet er inneholdet i kvinnens veske spredt på gulvet, mens selve vesken hennes er borte. Politiet tror morderen har tatt den med som trofé.

To andre kvinner er også blitt funnet voldtatt og drept. De har alle vært ute og danset på forskjellige klubber i den skotske storbyen og vitneobservasjoner gjør at politiet er sikre på at det er samme mann som står bak drapene.

Til tross for at et av ofrenes søster tilbrakte én time i samme bil med personen de tror står bak de grufulle drapene, har politiet lite å gå på. Jean Puttock kan fortelle om en høy, sjarmerende og veltalende mann med rødlig hår som siterte bibelen. Seriemorderen blir raskt døpt "Bible John" av pressen.

I ettertid har noen hevdet at det kan være en annen seriemorder som står bak drapene, skotten Peter Tobin. Tobin sitter i dag inne på livstid for tre andre drap, men teorien har aldri blitt bekreftet.

Selv etter 50 år er saken fortsatt ikke oppklart.

(Kilder: Viralnova, The Richest, Ranker, Wikipedia, Side3, Listverse, CrimeLibrary)

Likte du denne artikkelen? Gå heller ikke glipp av disse:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.