*Nettavisen* Nyheter.

Får du hodepine av medisiner? Da bør du få med deg dette

HODEPINE: Sliter du med hodepine, bør du ikke ta for mye Paracet eller Ibux. Det kan føre til kronisk hodepine. Foto: (Colourbox)

En ny studie viser at du kan få både hodepine og bli avhengig om du bruker for mye smertestillende medisiner.

Én til to prosent av befolkningen lider av hodepine som følge av at de tar for mange tabletter over tid når de prøver å døyve smertene med legemidler.

Selv om det kanskje høres lett ut å bare slutte å ta tablettene, er det enklere sagt enn gjort. En ny studie viser nemlig at rundt halvparten av disse er avhengige av medisinen de bruker, og reseptfrie hodepinetabletter er vanligst å være avhengig av.

Mister kontrollen

Til forskning.no sier professor Christofer Lundqvist at de ønsker mer åpenhet rundt avhengigheten, slik at det er mulig å finne en god behandling for pasientene det gjelder.

Han er overlege ved nevrologisk avdeling ved Akershus universitetssykehus, og er hovedforskeren bak den nye studien.

– Vi ser at veldig mange mister kontrollen over medikamentene. De tar tabletter forebyggende for å unngå hodepine, eller de tar for mye medikamenter når de har hodepine. Dersom man tar medikamenter mer enn 15 dager i måneden, kan hodepinen bli forverret istedenfor forbedret – da har de medikamentoverforbruks-hodepine, såkalt MOH, sier Lundqvist til forskning.no.

I studien deltok 60 personer med diagnosen MOH, 15 personer med kronisk hodepine uten overforbruk av medisiner, og 25 friske kontrollpersoner.

Fakta

Medikamentsoverforbruks-hodepine (MOH)

Får ikke abstinenser

Resultatet av studien var at 50 prosent av studiedeltakerne med MOH var avhengige av medisinene de tok.

Studien viste også at hele 62 prosent av MOH-pasientene brukte vanlige smertestillende som ibuprofen og paracetamol, mens 38 prosent brukte sentralstimulerende smertestillende som opiater og kodein.

Klikk på bildet for å forstørre.

AVHENGIG: Tar du for mye Paracet kan du både bli avhengig og få mer hodepine enn du kanskje opprinnelig hadde.  Foto: iStock/illustrasjon

Til tross for at reseptfrie smertestillende medisiner, som for eksempel Paracet og Ibux, kan føre til avhengighet om du får i deg for mye av det, får du ikke abstinenser om du ikke får i deg medikamentet.

Forsker Lundqvist sier til forskning.no det er følelsen av belønning og eufori som skaper avhengighet, og denne følelsen får du når du blir bedre av hodepinen når du tar paracet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag