Hollywood-stjerner siktet i stor korrupsjonsskandale ved amerikanske universiteter

SIKTET FOR BESTIKKELSER: Skuespillerne Lori Loughlin (t.v.) og Felicity Huffman er blant dem som er siktet for å ha betalt barna sine for å få dem inn på amerikanske eliteuniversiteter.

SIKTET FOR BESTIKKELSER: Skuespillerne Lori Loughlin (t.v.) og Felicity Huffman er blant dem som er siktet for å ha betalt barna sine for å få dem inn på amerikanske eliteuniversiteter. Foto: (NTB Scanpix/ AP Photo)

Stor korrupsjonssak rulles opp ved amerikanske universiteter.

12.03.19 18:34

LOS ANGELES (Nettavisen): Flere Hollywood-skuespillere og næringslivsledere i USA er siktet for å ha betalt bestikkelser for å få barna sine inn på eliteuniversiteter.

Totalt er opp mot 50 personer er siktet etter etterforskningen som gikk under navnet «Operation Varsity Blues».

 

– Disse foreldrene utgjør en liste med rikdom og privilegier, sa da siktelsene ble offentliggjort tirsdag, sa statsadvokat Andrew Lelling da siktelsene ble offentliggjort tirsdag.

Ifølge statsadvokaten er dette den største saken angående juks med opptak i amerikansk rettshistorie.

Blant de tiltalte er Lori Loughlin, kjent fra TV-serien «Under samme tak», Felicity Huffman, kjent fra «Frustrerte fruer».

Omfattende juks

Den omfattende tiltalen beskriver en konspirasjon som gikk ut på juks på prøver og bestikkelser. Foreldrene skal blant annet ha betalt en rådgiver for å bestikke trenere og andre ansatte ved eliteuniversiteter som Yale og Georgetown.

Trenere skal ha mottatt penger for å godta søkere som idrettsutøvere – selv om de egentlig ikke var gode nok. I noen tilfeller drev ikke barna med idrettene i det hele tatt.

I tillegg skal foreldre ha fått andre til å ta prøver for sine barn eller endre svarene deres, slik at prøvene fikk godt nok resultat for skolene. I mange tilfeller visste ikke barna om opptaksjukset.

Betalte millionbeløp

Skuespiller Lori Loughlin og hennes ektemann, Mossimo Giannulli, skal ha betalt total rundt 500.000 dollar, 4,3 millioner kroner med dagens kronekurs, i bestikkelser for at deres to døtre ble en del av ro-laget til USC, University of Southern California i Los Angeles.

De to døtrene var imidlertid ikke roere, men dette ble gjort for å sørge for at barna kom inn på skolen, står det i rettsdokumentene, ifølge Daily Mail.

«Frustrerte fruer» Felicity Huffmann betalte 15.000 dollar, nesten 130.000 kroner, for at datteren skulle komme inn på skolen hun ønsket.

Summen ble kamuflert som en veldedig donasjon, men var i praksis betaling for at en eksamensvakt sørget for at datteren fikk et bedre resultat på sin SAT-prøve, står det i dokumentene.

Huffman skal ha hatt planer om å gjøre det samme for hennes andre datter, men ombestemte seg i siste liten.

Nyhetsbyrået AP har bedt skuespillernes advokater om kommentar til anklagene, så langt uten å få svar.

Se video av hvordan det så ut på rød løper under Oscar-utdelingen 2019:

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag